Cele mai importante vaccinuri pentru bunici

Să fii la curent cu programele de vaccinare sau de imunizare este important pentru toată lumea, dar poate fi deosebit de important dacă ești bunic. Dacă petreci mult timp cu nepoții tăi, nu vrei să transmiți boli periculoase pentru acești membri vulnerabili ai familiei tale.

Iată care sunt vaccinurile de top pe care ar trebui să le luați în considerare înainte de a petrece timp cu cei mici, în special nou-născuții.

Tdap (tetanos, difterie, pertussis)

Vaccinul DTPa vă protejează împotriva a trei boli: tetanos , difterie și pertussis (tuse convulsivă).

Este posibil să fi fost vaccinat împotriva pertussisului ca un copil, dar imunitatea se estompează în timp. Și vaccinările anterioare pentru tetanos și difterie necesită o lovitură de rapel.

De ce este important:

Tetanusul și difteria sunt rare în Statele Unite astăzi, dar vaccinurile sunt încă necesare pentru a vă asigura că rămân rare. Pertussis (tuse convulsivă), pe de altă parte, este o boală respiratorie extrem de contagioasă, care continuă să se răspândească.

În timp ce oamenii de orice vârstă pot avea tuse convulsivă , sugarii sunt deosebit de vulnerabili. Bebelușii primesc de obicei prima doză de vaccin contra tusei convulsive la 2 luni, dar nu sunt vaccinați complet până la aproximativ 6 luni.

Jumătate din toți sugarii  sub vârsta de 1 an care fac tuse convulsivă trebuie spitalizate, de aceea prevenirea este importantă.

Majoritatea oamenilor Sursa de încrederecare obțin tuse convulsivă o prind de la cineva acasă, cum ar fi un părinte, o soră sau o bunică. Așadar, a te asigura că nu vei îmbolnăvi boala este o parte esențială pentru a te asigura că nepoții tăi nu o vor avea.

Când să-l obțineți:

O singură lovitură de Tdap este recomandată în locul următorului dumneavoastră Td (tetanos, difterie), care se administrează la fiecare 10 ani.

Centre de control și prevenire a bolilor (CDC) e afirmă că împușcarea Tdap este deosebit de importantă pentru oricine anticipează un contact strâns cu un copil mai mic de 12 luni.

Vaccinul zoster

Vaccinul pentru zoster vă ajută să vă protejați zona zoster de o erupție dureroasa cauzata de acelasi virus care cauzeaza varicela .

De ce este important:

Oricine a avut varicelă poate primi zona zoster, dar riscul de zoster crește pe măsură ce îmbătrânești.

Persoanele cu sindrila pot răspândi varicela. Varicela poate fi serioasă, în special pentru sugari.

Când să-l obțineți:

Un vaccin de zoster pentru două zoster este recomandat în prezent pentru adulții peste 50 de ani, indiferent dacă își amintesc sau nu că au avut varicelă.

Cu cât înainte să vezi copiii:

Dacă aveți zona zoster, sunteți contagios doar atunci când aveți o erupție blisteră care încă nu a format o crustă. Deci, dacă nu aveți erupții cutanate, probabil că nu trebuie să așteptați să vă vedeți nepoții după ce vă primiți vaccinul.

MMR (rujeolă, oreion, rubeolă)

Acest vaccin vă protejează împotriva a trei boli: rujeola , oreionul și rubeola . În timp ce este posibil să fi primit vaccinul MMR în trecut, protecția împotriva acestuia s-ar putea estompa în timp.

De ce este important:

Mărăcina, oreionul și rubeola sunt trei boli extrem de contagioase răspândite prin tuse și strănut.

Gumele și rubeola sunt neobișnuite astăzi în Statele Unite, dar acest vaccin ajută la menținerea acesteia. Focare de rujeolă încă apar în Statele Unite și mai frecvent în alte părți ale lumii.

Measles este o boală gravă care poate duce la pneumonie , leziuni ale creierului, surditate și chiar moarte, în special la sugari și copii mici. Bebelușii sunt de obicei vaccinați împotriva rujeolei la 12 luni.

Bebelușii sunt protejați de rujeola atunci când cei din jurul lor sunt vaccinați împotriva bolii.

Când să-l obțineți:

CDC recomandă cel puțin o doză de vaccin MMR pentru persoanele din Statele Unite născute după 1957 care nu sunt imune la rujeolă. Un simplu test de sânge îți poate verifica nivelul de imunitate.

Persoanele născute înainte de 1957 sunt considerate, în general, imune la rujeolă (din cauza infecțiilor anterioare) și nu au nevoie de rapel MMR.

Cu cât înainte să vezi copiii:

Pentru a vă asigura că nu vă puneți nepoții în pericol, consultați medicul despre cât de mult trebuie să așteptați să vedeți copiii mici după ce vă primiți vaccinul.

Vaccin antigripal

Deși este posibil să știți că probabil că ar trebui să vă prezentați o gripă în fiecare an, este deosebit de important când veți fi în preajma copiilor mici.

De ce este important:

Obținerea unui vaccin antigripal anual vă protejează de riscurile grave. In ultimii ani,70 – 90 la sutăde decese legate de gripă au avut loc la persoane cu vârsta peste 65 de ani.

Pe lângă faptul că vă protejează, vaccinul vă ajută să vă protejați nepoții de gripă, ceea ce poate fi și periculos pentru ei. copii sub 5 ani prezintă un risc mai mare de complicații grave legate de gripă .

De asemenea, deoarece sistemele lor imunitare nu sunt pe deplin dezvoltate, copiii au un risc ridicat de a face gripa. Bebelușii sub 6 luni sunt prea mici pentru a primi o lovitură de gripă, de aceea este deosebit de important să îi protejați de germenii de gripă.

Când să-l obțineți:

CDC recomandă că toți adulții primesc o gripă în fiecare sezon gripal. În Statele Unite, sezonul gripei durează de obicei din octombrie până în mai. Noul lot de vaccinuri antigripale din fiecare an devine de obicei disponibil la sfârșitul verii.

Dacă doriți să obțineți o lovitură antigripală în afara sezonului gripei, întrebați farmacistul sau medicul despre obținerea celui mai recent vaccin.

Cu cât înainte să vezi copiii:

Pentru a vă asigura că nu vă puneți nepoții în pericol, consultați medicul despre cât de mult trebuie să așteptați să-i vedeți pe cei mici după ce vă primiți vaccinul.

Dacă observați simptome de gripă , trebuie să evitați copiii mici până când nu sunteți sigur că nu sunteți bolnav.

Vaccin contra pneumoniei

Acest vaccin se numește vaccin pneumococic , dar uneori se numește doar pneumonie. Te protejează de boli precum pneumonia .

De ce este important:

Pneumonia este o infecție pulmonară gravă care poate fi cauzată de bacterii. Adulții peste 65 de ani și copiii mai mici de 5 ani au risc mai mare Sursa de încrederea obținerii pneumoniei și a complicațiilor sale .

Când să-l obțineți:

Există două tipuri de vaccinuri pneumococice: vaccinul pneumococic conjugat (PCV13) și vaccinul polisacharid pneumococic (PPSV23). O doză din fiecare este recomandată adulților cu vârsta peste 65 de ani.

Dacă sunteți mai mic de 65 de ani, dar aveți anumite afecțiuni medicale cronice, cum ar fi boli de inimă sau astm, sau dacă aveți un sistem imunitar slăbit, ar trebui să primiți și un vaccin pneumococic. PPSV23 este recomandat și adulților cu vârste cuprinse între 19 și 64 de ani, care fumează.

Cu cât înainte să vezi copiii:

Pentru a vă asigura că nu vă puneți nepoții în pericol, consultați medicul despre cât timp trebuie să așteptați să vizitați copiii după ce vă vaccinați.

Discutați cu medicul dumneavoastră

Dacă nu sunteți sigur ce vaccinuri ar trebui să primiți sau aveți întrebări despre acestea, adresați-vă medicului dumneavoastră. Ele pot explica recomandările CDC și vă pot ajuta să decideți care sunt vaccinurile care ar fi cele mai bune pentru sănătatea dvs., precum și sănătatea nepoților.

Leave a reply