9 Semne precoce ale cancerului pulmonar

Cancerul pulmonar poate să nu prezinte simptome vizibile în fazele incipiente și multe persoane nu sunt diagnosticate până când boala a avansat. Citiți mai departe pentru a afla despre nouă simptome precoce ale cancerului pulmonar și modul în care screeningul precoce poate ajuta persoanele cu risc ridicat pentru boală.

1. Tuse care nu va renunța

Fii în alertă pentru o nouă tuse care persistă. O tuse asociată cu o infecție respiratorie sau răceală va dispărea într-o săptămână sau două, dar o tuse persistentă care persistă poate fi un simptom al cancerului pulmonar.

Nu fiți tentat să respingeți o tuse încăpățânată, indiferent dacă este uscat sau produce mucus . Consultați imediat medicul dumneavoastră. Vă vor asculta plămânii și vă pot comanda o radiografie sau alte teste .

2. Schimbarea unei tuse

Acordați atenție oricăror modificări ale tusei cronice , în special dacă fumați . Dacă tușești mai des, tusea ta este mai adâncă sau sună răgușită sau tușești sânge sau o cantitate neobișnuită de mucus, este timpul să faci o programare la medic.

Dacă un membru al familiei sau un prieten experimentează aceste schimbări, sugerați-i să se viziteze la medicul lor.

3. Modificări de respirație

Simptomele cancerului pulmonar sunt, de asemenea, posibile respirații sau devin ușor lichidate. Modificări ale respirației pot apărea dacă cancerul pulmonar blochează sau îngustează o cale respiratorie sau dacă se acumulează lichid dintr-o tumoră pulmonară în piept.

Fă un punct să observi când te simți înfocat sau respirație. Dacă vi se pare dificil să respirați după urcarea scărilor sau efectuarea unor sarcini pe care le-ați găsit ușor, nu-l ignorați.

4. Durere în zona toracică

Cancerul pulmonar poate produce durere în piept, umeri sau spate. Un sentiment de durere poate să nu fie asociat cu tuse. Spuneți medicului dumneavoastră dacă observați vreun tip de durere în piept , indiferent dacă este ascuțit, plictisitor, constant sau intermitent.

Ar trebui să rețineți, de asemenea, dacă este limitat la o anumită zonă sau are loc pe întregul piept. Când cancerul pulmonar provoacă dureri în piept, disconfortul poate rezulta din ganglionii limfatici măriți sau metastaze la peretele toracic, căptușeala din jurul plămânilor, numită pleură sau coaste.

5. respirație

Când căile respiratorii devin constrânse, blocate sau inflamate, plămânii produc o respirație șuierătoare sau fluierând atunci când respirați. Suieratul poate fi asociat cu mai multe cauze, unele dintre ele fiind benigne și ușor de tratat.

Cu toate acestea, șuierile sunt, de asemenea, un simptom al cancerului pulmonar, motiv pentru care merită atenția medicului dumneavoastră. Nu presupuneți că respirația șuierătoare este cauzată de astm sau de alergii . Solicitați-vă medicului dumneavoastră să confirme cauza.

6. Vocea răgușită și răgușită

Dacă auziți o schimbare semnificativă a vocii dvs. sau dacă altcineva subliniază că vocea dvs. sună mai adânc, răgușită sau zgâlțâitoare, consultați-vă medicul.

Răgușeala poate fi cauzată de o răceală simplă, dar acest simptom poate indica ceva mai grav atunci când persistă mai mult de două săptămâni . Urâțenia legată de cancerul pulmonar poate apărea atunci când tumora afectează nervul care controlează laringele sau cutia vocală.

7. Scăderea în greutate

O pierdere în greutate inexplicabilă de 10 kilograme sau mai mult poate fi asociată cu cancerul pulmonar sau cu un alt tip de cancer. Când cancerul este prezent, această scădere în greutate poate rezulta din utilizarea de energie a celulelor canceroase. De asemenea, ar putea rezulta din schimbări în modul în care organismul consumă energia din alimente.

8. Dureri osoase

Cancerul pulmonar care s-a răspândit în oase poate produce durere în spate sau în alte zone ale corpului. Această durere se poate agrava noaptea, în timp ce se sprijină pe spate. Poate fi dificil de diferențiat între durerile osoase și musculare. Durerea osoasă este adesea mai gravă noaptea și crește odată cu mișcarea.

În plus, cancerul pulmonar este uneori asociat cu dureri de umăr, braț sau gât, deși acest lucru este mai puțin frecvent. Fii atent la durerile și durerile tale și discută-le cu medicul tău.

9. Cefalee

Durerea de cap poate fi un semn că cancerul pulmonar s-a răspândit la creier. Cu toate acestea, nu toate durerile de cap sunt asociate cu metastaze cerebrale.

Uneori, o tumoră pulmonară poate crea presiune asupra vena cava superioară . Aceasta este vena mare care deplasează sângele din partea superioară a corpului în inimă. Presiunea poate declanșa, de asemenea, dureri de cap sau, în cazuri mai severe, migrene.

Screeningul ușor poate ajuta

Razele X toracice nu sunt eficiente în detectarea cancerului pulmonar în stadiu incipient. Cu toate acestea, scanările CT cu doze mici s-au dovedit a reduce mortalitatea prin cancer pulmonar cu 20 la sută, potrivit unui studiu din 2011 .

În studiu, 53.454 de persoane cu risc ridicat de cancer pulmonar au fost alocate aleatoriu, fie o tomografie cu doze mici sau o radiografie. Scansurile CT cu doze mici au detectat mai multe cazuri de cancer pulmonar. Au fost, de asemenea, semnificativ mai puține decese din boala în grupul cu doze mici de CT.

Persoanele cu risc ridicat

Studiul a determinat Task Force pentru servicii de prevenire din SUA să emită un proiect de recomandare ca persoanele cu risc ridicat de cancer pulmonar să primească screening-uri de doză scăzută de CT. Recomandarea se aplică persoanelor care:

  • au un an de 30 de pachete sau mai mult istoric de fumat și în prezent fumează
  • au intre 55 si 80 de ani
  • au fumat în ultimii 15 ani

La pachet

Dacă vă confruntați cu oricare dintre simptomele asociate cu boala pulmonară sau dacă îndepliniți oricare dintre criteriile care se aplică persoanelor cu risc ridicat, discutați cu medicul dumneavoastră dacă este necesară depistarea CT cu doze mici.

În aproximativ 40 la sută persoanele diagnosticate cu cancer pulmonar, diagnosticul se face după ce boala a avansat. La o treime dintre cei diagnosticați, cancerul a ajuns în stadiul 3 . Primirea unui screening CT cu doze mici s-ar putea dovedi a fi o măsură foarte benefică.

Leave a reply