8 semne si simptome ale decifientei vitaminei D

Vitamina D este o vitamină extrem de importantă, care are efecte puternice asupra mai multor sisteme din întregul corp,

Spre deosebire de alte vitamine, vitamina D funcționează ca un hormon și fiecare celulă din corpul tău are un receptor pentru aceasta.

Corpul tău îl face din colesterol atunci când pielea ta este expusă la lumina soarelui.

De asemenea, se găsește în anumite alimente, cum ar fi peștele gras și produsele lactate fortificate, deși este foarte dificil să obții suficient doar din dietă.

Aportul zilnic recomandat (RDI) este de obicei în jur de 400-800 UI, dar mulți experți spun că ar trebui să obțineți chiar mai mult decât atât.

Deficitul de vitamina D este foarte frecvent. Se estimează că aproximativ 1 miliard de oameni din întreaga lume au niveluri scăzute de vitamina în sângele lor ,

Conform unui studiu din 2011, 41,6% dintre adulții din SUA sunt deficienți. Acest număr crește până la 69,2% în hispanici și 82,1% în afro-americani ,

Iată 7 factori de risc comuni pentru deficiența de vitamina D:

  • Avand pielea inchisa la culoare.
  • Fiind în vârstă.
  • Fiind supraponderal sau obez.
  • Nu mănâncă mult pește sau lactate.
  • Trăind departe de ecuator, unde este puțin soare pe tot parcursul anului.
  • Utilizând întotdeauna protecție solară la ieșire.
  • Rămânând în interior.

Persoanele care locuiesc în apropierea ecuatorului și obțin o expunere frecventă la soare sunt mai puțin susceptibile să fie deficitare, deoarece pielea lor produce suficientă vitamina D pentru a satisface nevoile corpului lor.

Majoritatea oamenilor nu își dau seama că sunt deficienți, deoarece simptomele sunt în general subtile. Este posibil să nu le recunoști cu ușurință, chiar dacă acestea au un efect negativ semnificativ asupra calității vieții tale.

Iată 8 semne și simptome ale deficitului de vitamina D.

1. Imbolnavirea sau infectarea des

Unul dintre cele mai importante roluri ale vitaminei D este să vă mențineți sistemul imunitar puternic, astfel încât să puteți combate virusurile și bacteriile care provoacă boli.

Acesta interacționează direct cu celulele responsabile de combaterea infecției ,

Dacă vă îmbolnăviți adesea, în special cu răcelile sau gripa, nivelurile scăzute de vitamina D pot fi un factor care contribuie.

Câteva studii mari de observație au arătat o legătură între o deficiență și infecțiile tractului respirator, cum ar fi răcelile, bronșita și pneumonia ,

Câteva studii au descoperit că administrarea de suplimente de vitamina D într-o doză de până la 4.000 UI zilnic vă poate reduce riscul de infecții ale tractului respirator ,

Într-un studiu efectuat la persoanele cu BPOC pulmonară cronică, numai cei care au avut o deficiență severă de vitamina D au beneficiat semnificativ după ce au luat un supliment de doză mare timp de un an ,

REZUMATVitamina D joacă roluri importante în funcția imunitară. Unul dintre cele mai frecvente simptome ale deficienței este un risc crescut de boală sau infecții.

2. Oboseală și oboseală

Daca va simtiti obosit poate avea multe cauze, iar deficiența de vitamina D poate fi una dintre ele.

Din păcate, este adesea trecut cu vederea ca o cauză potențială.

Studiile de caz au arătat că nivelurile de sânge foarte mici pot provoca oboseală care are un efect negativ sever asupra calității vieții,

Într-un caz, o femeie care s-a plâns de oboseală cronică în timpul zilei și de dureri de cap s-a dovedit a avea un nivel sanguin de vitamina D de doar 5,9 ng / ml. Acest lucru este extrem de scăzut, deoarece orice sub 20 ng / ml este considerat deficitar.

Atunci când femeia a luat un supliment de vitamina D, nivelul ei a crescut la 39 ng / ml și simptomele ei s-au rezolvat ,

Cu toate acestea, chiar și nivelul de sânge care nu este extrem de scăzut poate avea un impact negativ asupra nivelului de energie.

Un studiu observațional amplu a analizat relația dintre vitamina D și oboseala la femeile tinere.

Studiul a constatat că femeile cu niveluri de sânge mai mici de 20 ng / ml sau 21–29 ng / ml au o probabilitate mai mare de a se plânge de oboseală decât cele cu niveluri de sânge de peste 30 ng / ml ,

Un alt studiu observațional la asistente de sex feminin a găsit o legătură puternică între nivelurile scăzute de vitamina D și oboseala auto-raportată.

Mai mult, cercetătorii au descoperit că 89% dintre asistenți medicali erau deficienți ,

Pentru mai multe informații despre cum puteți reduce oboseala, luați în considerare lectura despre cele mai bune 11 vitamine și suplimente pentru a stimula energia .

REZUMATOboseala excesivă și oboseala pot fi un semn al deficitului de vitamina D. Luând suplimente poate ajuta la îmbunătățirea nivelului de energie.

3. Dureri osoase și de spate

Vitamina D ajută la menținerea sănătății oaselor în mai multe feluri.

Pentru unul, îmbunătățește absorbția de calciu a corpului .

Durerea osoasă și durerile inferioare ale spatelui pot fi semne ale nivelurilor inadecvate de vitamina D în sânge.

Studii mari de observație au descoperit o relație între o deficiență și durerile cronice inferioare de spate ,

Un studiu a examinat asocierea dintre nivelurile de vitamina D și durerile de spate la peste 9.000 de femei în vârstă.

Cercetătorii au descoperit că cei cu o deficiență aveau mai multe șanse de a avea dureri de spate, inclusiv dureri de spate severe care le-au limitat activitățile zilnice ,

Într-un studiu controlat, persoanele cu deficiență de vitamina D aveau aproape două ori șansa de a suferi dureri osoase la nivelul picioarelor, coastelor sau articulațiilor, comparativ cu cele cu nivel de sânge în intervalul normal .

REZUMATNivelurile scăzute de vitamina D din sânge pot fi o cauză sau un factor care contribuie la durerea osoasă și la nivelul durerilor inferioare de spate.

4. Depresia

O stare de spirit depresivă poate fi, de asemenea, un semn al deficitului de vitamina D.

În studiile de revizuire, cercetătorii au legat deficitul de vitamina D la depresie, în special la adulții în vârstă .

Într-o analiză, 65% din studiile observaționale au constatat o relație între nivelurile scăzute de sânge și depresie.

Pe de altă parte, majoritatea studiilor controlate, care au mai multă greutate științifică decât studiile observaționale, nu au arătat o legătură între cele două .

Cu toate acestea, cercetătorii care au analizat studiile au observat că dozele de vitamina D în studiile controlate au fost adesea foarte mici.

În plus, ei au observat că unele dintre studii nu au durat suficient timp pentru a vedea efectul luării suplimentelor asupra stării de spirit.

Unele studii controlate au arătat că administrarea de vitamina D persoanelor deficiente ajută la îmbunătățirea depresiei, inclusiv a depresiei sezoniere care apare în lunile mai reci .

REZUMATDepresia este asociată cu niveluri scăzute de vitamina D și unele studii au descoperit că suplimentarea îmbunătățește starea de spirit.

5. Vindecarea lenta a rănilor

Vindecarea lentă a rănilor după operație sau vătămare poate fi un semn că nivelul dvs. de vitamina D este prea scăzut.

Rezultatele unui studiu pe eprubetă sugerează că vitamina crește producția de compuși care sunt cruciali pentru formarea pielii noi ca parte a procesului de vindecare a rănilor.

Un studiu efectuat pe persoane care au făcut operații dentare a constatat că anumite aspecte ale vindecării au fost compromise de deficiența de vitamina D.

De asemenea, s-a sugerat că rolul vitaminei D în controlul inflamației și combaterea infecției este important pentru vindecarea corectă.

O analiză a avut în vedere pacienții cu infecții ale piciorului diabetic.

S-a descoperit că cei cu deficiență severă de vitamina D aveau mai multe șanse să aibă niveluri mai mari de markeri inflamatori care pot pune în pericol vindecarea .

Din păcate, există foarte puține cercetări despre efectele suplimentelor de vitamina D asupra vindecării rănilor la persoanele cu deficiență în acest moment.

Cu toate acestea, un studiu a constatat că atunci când pacienții cu deficit de vitamina D cu ulcerații la nivelul picioarelor au fost tratați cu vitamina, dimensiunea ulcerului a fost redusă cu 28%, în medie .

REZUMATNivelurile inadecvate de vitamina D pot duce la vindecarea slabă a rănilor în urma intervenției chirurgicale, vătămări sau infecții.

6. Pierderea oaselor

Vitamina D joacă un rol crucial în absorbția calciului și în metabolismul oaselor .

Multe persoane în vârstă care sunt diagnosticate cu pierderi osoase cred că trebuie să ia mai mult calciu. Cu toate acestea, pot fi deficiente și în vitamina D.

Densitatea minerală osoasă este un indiciu că oasele dvs. au pierdut calciu și alte minerale. Acest lucru plasează adulții în vârstă, în special femeile, cu un risc crescut de fracturi.

Într-un studiu observațional amplu la peste 1.100 de femei de vârstă mijlocie aflate la menopauză sau postmenopauză, cercetătorii au descoperit o legătură puternică între nivelurile scăzute de vitamina D și densitatea minerală osoasă scăzută .

Cu toate acestea, un studiu controlat a descoperit că femeile care au deficiență de vitamina D nu au înregistrat nicio îmbunătățire a densității minerale osoase atunci când au luat suplimente cu doze mari, chiar dacă nivelul lor de sânge s-a îmbunătățit.

Indiferent de aceste constatări, aportul adecvat de vitamina D și menținerea nivelului de sânge în intervalul optim poate fi o strategie bună pentru protejarea masei osoase și reducerea riscului de fractură.

REZUMATUn diagnostic al densității minerale osoase mici poate fi un semn al deficitului de vitamina D. Obținerea suficientă a acestei vitamine este importantă pentru conservarea masei osoase pe măsură ce îmbătrânești.

7. Pierderea părului

Căderea părului este adesea atribuită stresului , care este cu siguranță o cauză comună.

Cu toate acestea, atunci când căderea părului este severă, poate fi rezultatul unei boli sau a unei deficiențe de nutrienți .

Căderea părului la femei a fost legată de niveluri scăzute de vitamina D, deși până în prezent există foarte puține cercetări .

Alopecia areata este o boală autoimună caracterizată prin căderea severă a părului din cap și din alte părți ale corpului. Este asociat cu rahitismul, care este o boală care provoacă oase moi la copii din cauza deficitului de vitamina D .

Nivelurile scăzute de vitamina D sunt legate de alopecie areata și pot fi un factor de risc pentru dezvoltarea bolii .

Un studiu efectuat la persoane cu alopecia areata a arătat că nivelurile mai scăzute de vitamina D din sânge tind să fie asociate cu o cădere a părului mai severă .

Într-un studiu de caz, s-a constatat că aplicarea topică a unei forme sintetice a vitaminei tratează cu succes căderea părului la un băiat tânăr cu un defect în receptorul de vitamina D.

Multe alte alimente și substanțe nutritive pot afecta sănătatea părului. Dacă simțiți căderea părului, puteți fi interesat de cele mai bune 14 alimente pentru creșterea părului .

REZUMATCăderea părului poate fi un semn al deficienței de vitamina D în căderea părului cu model de sex feminin sau în starea de alopecie autoimună.

8. Durere musculară

Cauzele durerii musculare sunt adesea dificil de identificat.

Există unele dovezi că deficiența de vitamina D poate fi o cauză potențială a durerii musculare la copii și adulți .

Într-un studiu, 71% dintre persoanele cu durere cronică s-au dovedit a fi deficiente .

Receptorul de vitamina D este prezent în celulele nervoase numite nociceptori, care simt durerea.

Un studiu la șobolani a arătat că o deficiență a dus la durere și sensibilitate din cauza stimulării nociceptorilor în mușchi .

Câteva studii au descoperit că administrarea de suplimente de vitamina D cu doze mari poate reduce diferite tipuri de durere la persoanele cu deficiență .

Un studiu efectuat la 120 de copii cu deficiență de vitamina D, care au avut dureri în creștere, a constatat că o singură doză de vitamina reduce scorul durerii cu o medie de 57%.

REZUMATExistă o legătură între durerea cronică și nivelurile scăzute de sânge de vitamina D, care se poate datora interacțiunii dintre celulele nervoase senzitive și vitamine.

Concluzie

Deficitul de vitamina D este incredibil de frecvent și majoritatea oamenilor nu sunt conștienți de aceasta.

Asta pentru că simptomele sunt adesea subtile și nespecifice, ceea ce înseamnă că este greu de știut dacă sunt cauzate de niveluri scăzute de vitamina D sau de altceva.

Dacă credeți că puteți avea o deficiență, este important să discutați cu medicul dumneavoastră și să vă măsurați nivelul de sânge.

Din fericire, o deficiență de vitamina D este de obicei ușor de remediat.

Poți fie să-ți crești expunerea la soare, să mănânci mai multe alimente bogate în vitamine D , cum ar fi pește gras sau produse lactate fortificate. 

Remedierea deficienței dvs. este simplă, ușoară și poate avea beneficii mari pentru sănătatea dvs.

Leave a reply