7 motive pentru a consuma mai multe citrice

Citricele dulci, viu colorate aduc o rafală de soare în zilele de iarnă. Dar fructele citrice nu sunt numai aromate și frumoase – sunt, de asemenea, bune pentru tine.

Această clasă de fructe include lămâi, limes, portocale și grapefruit, precum și mai mulți hibrizi și soiuri.

Au o serie de beneficii pentru sănătate, de la stimularea imunității până la combaterea cancerului.

Citiți mai departe pentru a afla 7 motive pentru a mânca citrice.

Ce sunt fructele citrice?

Citricele cresc pe copaci și arbuști înfloriți. Acestea se caracterizează printr-o șorici din piele și un puț alb care încorporează segmente suculente.

Sunt originari din Australia, Noua Guinee, Noua Caledonie și, probabil, Asia de Sud-Est .

În zilele noastre, sunt cultivate în climat tropical și subtropical în întreaga lume. Principalele centre de producție includ Spania, Brazilia, China, SUA, Mexic și India .

Este interesant că aproape o treime din toate citricele sunt folosite pentru a face suc .

Puteți găsi tot felul de fructe citrice pe tot parcursul anului. Sezonul maxim pentru portocale și grapefruits în emisfera nordică este între mijlocul lunii decembrie și aprilie.

Iată câteva soiuri populare de citrice:

 • Portocale dulci: Valencia, buric, portocaliu, cara cara
 • Mandarine: Satsuma, clementină, tangor, tangelo
 • Var : persan, var cheie, kaffir
 • Grapefruit: alb, roșu rubin, oroblanco
 • Lămâi: Eureka, Meyer
 • Alte tipuri: Citron, sudachi, yuzu, pomelos

Citiți mai departe din 7 motive pentru a adăuga aceste fructe în dieta dvs.

1. Sunt bogate în vitamine și compuși vegetali

Fructele citrice sunt o sursă excelentă de vitamina C , un nutrient care întărește sistemul imunitar și menține pielea netedă și elastică .

De fapt, doar o portocalie medie are toată vitamina C de care ai nevoie într-o zi .

Fructele citrice au, de asemenea, cantități bune de alte vitamine și minerale de care organismul trebuie să funcționeze corect, inclusiv vitamine B, potasiu, fosfor, magneziu și cupru .

În plus, sunt bogate în compuși vegetali care au diverse beneficii pentru sănătate, inclusiv efecte antiinflamatorii și antioxidante.

Acești compuși includ peste 60 de soiuri de flavonoizi, carotenoizi și uleiuri esențiale și sunt responsabili pentru multe dintre beneficiile pentru sănătate din citrice .

REZUMAT:Citricele sunt foarte hrănitoare, oferind o serie de vitamine, minerale și compuși vegetali care vă ajută să vă mențineți sănătos.

2. Sunt o bună sursă de fibre

Citricele sunt o sursă bună de fibre . Doar o cană de segmente portocalii conține patru grame de fibre .

Pentru a pune asta în perspectivă, este recomandat să consumi 14 grame de fibre pentru fiecare 1.000 de calorii pe care le consumi. Se estimează că doar 4% dintre bărbați și 13% dintre femeile din SUA obțin această sumă .

Fibra are mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea sănătății digestive și facilitarea .

Portocalele sunt deosebit de bogate în fibre solubile, genul de fibre care ajută la scăderea nivelului de colesterol .

Comparativ cu alte fructe și legume, fructele citrice sunt unice prin faptul că au un raport mai mare între fibre solubile și insolubile .

REZUMAT:Citricele sunt surse bune de fibre solubile, care ajută la scăderea colesterolului și ajută la digestie.

3. Fructele citrice sunt scăzute în calorii

Dacă te uiți la aportul tău de calorii , fructele citrice sunt o alegere bună.

Au un conținut scăzut de calorii, dar conținutul de apă și fibre te ajută să te umpli.

Iată câte calorii conțin principalele tipuri de citrice.

 • 1 clementină mică: 35
 • 1 portocaliu mediu: 62
 • 1/2 grapefruit roz: 52
 • 1/2 grapefruit alb: 39
 • Suc din 1 lamaie: 12

Mai mult, un studiu din 2015 care a analizat obiceiurile alimentare și greutatea oamenilor de peste 24 de ani a descoperit că consumul de citrice a fost legat de pierderea în greutate .

REZUMAT:Citricele au un conținut scăzut de calorii, ceea ce le face o alegere inteligentă pentru persoanele care doresc să își piardă sau să își mențină greutatea.

4. V-ar putea reduce riscul de pietre la rinichi

Pietrele la rinichi sunt cristale minerale dureroase.

Se pot forma atunci când urina dvs. este foarte concentrată sau când aveți cantități mai mari decât cele normale de minerale care formează piatra în urină.

Un tip de piatră renală este cauzat de niveluri scăzute de citrat în urină.

Multe fructe și legume, în special fructele citrice, pot ridica nivelul de citrat din urină, scăzând riscul de pietre la rinichi.

Consumul de sucuri de citrice și consumul acestor fructe pot oferi o alternativă naturală la suplimentele de citrat de potasiu.

Conform datelor privind obiceiurile alimentare americane din ultimii 40 de ani, pietrele la rinichi sunt mai frecvente la persoanele care consumă mai puține fructe citrice,

REZUMAT:Mâncarea fructelor citrice poate ajuta la scăderea riscului de pietre la rinichi la unele persoane, prin creșterea nivelului de citrat în urină.

5. Ei pot ajuta la combaterea sau protejarea împotriva cancerului

Multe studii au legat citricele la un risc redus de anumite tipuri de cancer ,

Într-un studiu, persoanele care au consumat zilnic o grepfrut sau au băut o porție de suc de grepfrut au avut un risc mai mic de cancer pulmonary,

Alte studii au sugerat că fructele citrice se pot proteja și împotriva cancerului esofagian, stomacului, sânului și pancreasului ,

Aceste fructe conțin o serie de compuși vegetali, inclusiv flavonoizi, care pot ajuta la protejarea împotriva cancerului,

Unele dintre aceste flavonoide acționează ca antioxidanți și pot bloca expresia anumitor gene care sunt responsabile pentru unele boli degenerative, inclusiv cancerul,

Fructele citrice pot contribui, de asemenea, la combaterea cancerului prin suprimarea cancerelor, blocarea formării de noi tipuri de cancer și dezactivarea cancerigenelor ,

REZUMAT:Citricele au fost studiate pe scară largă pentru efectele lor de protecție asupra unei varietăți de tipuri de cancer.

6. Conțin substanțe nutritive care stimulează sănătatea inimii

Consumul de citrice ar putea fi bun pentru inima ta.

De fapt, un studiu japonez a descoperit că persoanele care au mâncat cantități mai mari din aceste fructe aveau rate mai mici de boli de inimă și accident vascular cerebral ,

În plus, o revizuire 2017 sugerează că grapefruitul sunt legate de o scădere a tensiunii arteriale sistolice a tensiunii arteriale ,

Câțiva compuși din citrice pot îmbunătăți markerii sănătății inimii.

De exemplu, fibra lor solubilă și flavonoidele pot îmbunătăți nivelul colesterolului prin creșterea colesterolului HDL „bun” și scăderea colesterolului LDL și a trigliceridelor „rele” ,

Și multe dintre flavonoidele din fructe citrice, inclusiv una numită naringină, sunt antioxidanți puternici care beneficiază inima în mai multe moduri ,

REZUMAT:Mulți compuși din fructe citrice pot beneficia de sănătatea inimii prin îmbunătățirea nivelului de colesterol și scăderea tensiunii arteriale.

7. Vă pot proteja creierul

Flavonoidele din fructe citrice pot ajuta la eliminarea bolilor neurodegenerative, precum Alzheimer și Parkinson, care rezultă din descompunerea celulelor din sistemul nervos.

În parte, aceste boli sunt cauzate de inflamație.

Flavonoidele care se găsesc în citrice au capacități antiinflamatorii care se crede că ajută la protejarea împotriva lanțului de evenimente care determină deteriorarea sistemului nervos ,

S-au dovedit că anumite tipuri de flavonoizi, inclusiv hesperidina și apigenina protejează celulele creierului și îmbunătățesc funcția creierului la șoarecii și testele de eprubetă .

Mai multe studii efectuate la adulți mai mari au arătat, de asemenea, că sucurile de citrice pot stimula funcția creierului .

REZUMAT:citricele și sucurile pot ajuta la stimularea funcției creierului și la protejarea creierului de tulburările neurodegenerative.

Dezavantajul fructelor citrice

În timp ce imaginea de ansamblu a citricelor este destul de rozalie, există câteva dezavantaje potențiale.

Sume mari ar putea provoca carii

Mâncarea multor fructe citrice sau sucuri ar putea crește riscul de carii. Asta deoarece acidul din fructe citrice erodează smalțul dinților .

Acesta este un risc special dacă sorbiți cu apă de lămâie toată ziua, scăldându-vă dinții cu acid.

Interesant este că anumiți compuși din cojile de citrice pot combate bacteriile care provoacă cavități dentare, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a vedea cum pot fi utilizate aceste informații .

Sucul de fructe nu este la fel de sănătos ca fructele întregi

În timp ce sucurile de portocale și grapefruit conțin multă vitamina C și alți nutrienți des întâlnite în citricele întregi, nu sunt la fel de sănătoase.

Asta pentru că o porție de suc oferă mult mai mult zahăr și mult mai puțină fibră decât o porție de fructe întregi .

Există câteva motive pentru care aceasta este o problemă.

În primul rând, mai mult zahăr pe porție se traduce prin mai multe calorii. Consumul de suc de fructe și alte băuturi bogate în calorii vă pot cauza greutate.

În al doilea rând, atunci când corpul tău consumă cantități mari de fructoză (tipul de zahăr din sucul de fructe), acesta este absorbit rapid în fluxul sanguin și livrat la ficat .

Dacă ficatul tău capătă mai mult fructoză decât se poate descurca, transformă o parte din fructoza suplimentară în grăsime. În timp, acele depozite de grăsime pot provoca boli ale ficatului gras .

Obținerea fructozei din fructe întregi nu este o problemă, având în vedere că obțineți o cantitate mai mică la un moment dat. În plus, fibra care se găsește în fructe tamponează fructoza, ceea ce face ca aceasta să fie absorbită mai lent în fluxul sanguin.

Grapefruit poate interacționa cu anumite medicamente

Mâncarea grapefruit sau consumul de suc de grapefruit poate fi o problemă dacă luați anumite medicamente.

În intestin există o enzimă care reduce absorbția anumitor medicamente. Furanocoumarinul, un produs chimic din grapefruit, se leagă de această enzimă și îl împiedică să funcționeze corect.

Drept urmare, corpul tău absoarbe mai multe medicamente decât ar trebui .

Furanocoumarinul se găsește și în portocalele Tangelos și Sevilla (genul folosit pentru marmeladă).

Există mai multe medicamente eliberate pe bază de rețetă și contra-counter care sunt afectate de grapefruit, inclusive:

 • Unele statine, pentru colesterolul ridicat, inclusiv Lipitor și Zocor
 • Unele blocante ale canalelor de calciu, pentru hipertensiunea arterială, inclusiv Plendil și Procardia
 • Ciclosporină, un medicament imunosupresor
 • Unele benzodiazepine, inclusiv Valium, Halcion și Versed
 • Alte medicamente, inclusiv Allegra, Zoloft și Buspar

REZUMAT:Deși fructele citrice sunt în general sănătoase, pot avea unele dezavantaje. Acidul lor poate eroda smalțul dinților și grapefruit poate interacționa cu unele medicamente.

Concluzia

Există multe motive pentru a mânca citrice.

Sunt hrănitoare și conțin compuși ai plantelor care pot proteja împotriva unei varietăți de boli, inclusiv cancer, boli de inimă, disfuncții ale creierului și pietre la rinichi.

Dar urmărește să consumi fructe întregi, mai degrabă decât mult suc de fructe, deoarece conținutul ridicat de zahăr poate duce la probleme.

În general, citricele sunt sănătoase, sărace în calorii și convenabile pentru a fi consumate. Majoritatea oamenilor ar putea beneficia de adăugarea mai multor citrice la dieta lor.

Leave a reply