Infectarea cu COVID-19 in timpul sarcinii dauneaza copilului?

Sarcina este o perioadă captivantă și stresantă. Mintea ta se ridică cu întrebări zillion și îngrijorări variind de la ușoare (dar nu stupide – nu există întrebări stupide când ești însărcinată) până la foarte grave.

O întrebare comună este modul în care boala afectează copilul în timp ce ești gravidă. Trebuie să anunțați întotdeauna medicul dacă aveți febră în timpul sarcinii, deoarece anumite virusuri pot afecta sănătatea copilului. Exemplele includ:

 • citomegalovirus (CMV)
 • varicelo-zosterian
 • virusul Zika
 • rubeolă
 • parvovirus B19
 • herpes
 • HIV

În 2019, un nou virus a ajuns pe scena mondială și s-a răspândit rapid: un nou coronavirus, responsabil pentru boala respiratorie COVID-19 . Cu virusul Zika și riscurile sale de anomalii la naștere încă proaspete în mintea multor persoane, femeile însărcinate ar fi putut adăuga o altă griji listelor lor în creștere.

Iar în 2020, Sursa de încredere a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS)a declarat focarul global de COVID-19 o „urgență de sănătate publică de îngrijorare internațională”. Acestea sunt câteva cuvinte înfricoșătoare.

COVID-19 este încă o boală nouă care nu a fost bine studiată. Nu se cunoaște pe deplin cum afectează femeile însărcinate și copiii în curs de dezvoltare. Și asta este nervoasă.

Dar înainte de a vă panica, citiți mai departe. Iată ce trebuie să știți despre noul coronavirus dacă sunteți gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă.

Ce este coronavirus?

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care circulă atât la om, cât și la animale și pot provoca totul, de la răceala comună la boli respiratorii mai grave.

La sfârșitul lui 2019, un nou coronavirus, numit sindrom respirator sever sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2), a ieșit la suprafață la om în Wuhan, China. Sursa de încredere a experților nu sunt siguri exact cum s-a produs sau s-a răspândit virusul, dar ei suspectează că s-ar fi putut transfera la oameni de la contactul cu un animal.

Ce simptome trebuie să conștientizeze femeile însărcinate sau care alăptează?

COVID-19 este în principal o boală respiratorie. Simptomele apar de obicei între 2 și 14 zile de la expunerea la noul coronavirus. Datele de la persoanele care au achiziționat COVID-19 în China au găsit o perioadă mediană de incubație de 4 zile . Cele mai frecvente simptome – indiferent dacă ești gravidă sau nu – sunt:

 • tuse
 • febră
 • scurtarea respirației
 • oboseală

Alte simptome includ:

 • frisoane, care pot apărea uneori alături de agitarea repetată
 • Durere de gât
 • durere de cap
 • pierderea mirosului sau a gustului
 • durerile și durerile musculare

Apelați medicul dumneavoastră dacă aveți oricare dintre aceste simptome și sunteți gravidă. S-ar putea să fie nevoie să fii văzut și poate chiar testat, dar este important să îi dai medicului tău avertisment înainte de a merge la birou, astfel încât personalul să poată lua măsuri de precauție pentru a-și proteja sănătatea proprie și a altor pacienți.

Femeile gravide sunt mai sensibile la virus?

Virusul nu a fost studiat pe larg, așa că nimeni nu poate spune cu siguranță.

Femeile însărcinate sunt mai sensibile decât altele la toate tipurile de infecții respiratorii, cum ar fi gripa. Acest lucru se datorează în parte faptului că sarcina îți schimbă sistemul imunitar și parțial datorită modului în care sarcina îți afectează plămânii și inima.

Chiar și așa, din martie 2020, nu există dovezi concrete care să sugereze că femeile însărcinate sunt mai predispuse la COVID-19 decât alte persoane, se arată într-un studiu din 2020 . Și chiar dacă apar infecția, cercetătorii continuă să sublinieze, nu au mai multe șanse decât alții să obțină complicații severe ale bolii, cum ar fi pneumonia.

Ce tratamente medicale sunt sigure pentru gravide cu coronavirus?

Tratamentul pentru COVID-19 este similar cu cel al altor boli respiratorii. Indiferent dacă sunteți gravidă sau nu, medicii recomandă:

 • luând acetaminofen (Tylenol) pentru febră de 38,4 ° C (100,4 ° F) sau mai mare
 • stând bine hidratat cu apă sau băuturi cu conținut scăzut de zahăr
 • odihnă

Dacă Tylenol nu vă reduce febra, aveți dificultăți în respirație sau începeți să vărsăți, adresați-vă medicului pentru mai multe informații.

Cât de periculos este pentru o femeie însărcinată să aiba acest coronavirus?

Din nou, deoarece virusul este atât de nou, sunt puține date. Dar experții pot trage din trecut. Se observă că femeile însărcinate care au obținut alte coronavirusuri asociate au șanse mai mari de a avea rezultate mai slabe decât femeile însărcinate care nu au aceste infecții.

Lucruri precum avortul, nașterea prematură, nașterea și o infecție mai severă au fost observate la gravide cu alte coronavirusuri. Și o febră ridicată în primul trimestru de sarcină, indiferent de cauza sa, poate duce la defecte la naștere.

OK, respiră adânc. Știm că sună super înfricoșător. Dar toate noutățile nu sunt nefaste, mai ales când ne uităm la femeile însărcinate care s-au născut bolnave cu acest virus.

Conform unui raport care a analizat o prelevare mică a femeilor gravide cu COVID-19, majoritatea copleșitoare nu a avut cazuri grave. Dintre cele 147 de femei studiate, 8 la sută au avut COVID severă și 1 la sută au fost critice.

Colegiul Regal de Obstetrica si Ginecologie rapoarte ca in timp ce unele femei din China , cu simptome de coronavirusuri au dat nastere la copii prematuri, nu este clar dacă copiii s- au născut mai devreme din cauza infecției sau pentru că medicii au decis să riște o naștere prematură , deoarece mame-la- fi fost rău. De asemenea, nu au văzut nicio dovadă că acest coronavirus special cauzează avort.

Poate virusul să treacă la copilul meu în timpul sarcinii sau nașterii?

Judecând după femeile care au născut în timp ce s-au infectat cu acest coronavirus, răspunsul este probabil că este puțin probabil – sau mai exact, că nu există dovezi definitive.

COVID-19 este o boală care este transmisă în principal de la o persoană la alta prin picături (credeți că tusele și strănuturile persoanelor infectate). Bebelușul tău poate fi expus la astfel de picături numai după naștere.

Într- un studiu minuscul care privește nouă femei chineze însărcinate infectate cu noul coronavirus în ultimul trimestru de sarcină, virusul nu a apărut în eșantioane prelevate din lichidul amniotic sau din sângele cordonului sau în tampoanele de gât ale nou-născuților.

Cu toate acestea trei nou-născuți născuți din femei cu COVID-19 s- au testat pozitiv pentru virus. Ceilalți 30 de nou-născuți din grup au testat negativ, iar cercetătorii nu sunt siguri dacă bebelușii care au testat pozitiv au contractat virusul în utero sau dacă l-au primit la scurt timp după naștere.

Dacă am COVID-19 în momentul nasterii, voi avea nevoie de o cezariană?

Indiferent dacă îți nasti copilul pe cale vaginală sau prin cezariană, va depinde de o mulțime de factori și nu doar dacă ai COVID-19.

Dar expertii spun că o naștere vaginală este favorabilă unei cezariene, cu condiția să fiți eligibil pentru o naștere vaginală și nu sunteți recomandat pentru o secțiune c din cauza altor factori. Observă că efectuarea unei intervenții chirurgicale pe un corp deja slăbit cu un virus grav poate cauza complicații suplimentare.

Poate coronavirusul să treacă prin laptele matern?

În puținele studii efectuate pe alăptarea femeilor cu coronavirus, răspunsul pare a fi nu. Experții avertizează însă că trebuie făcută mai multe cercetări înainte de a putea spune în mod definitiv că nu există niciun risc.SSe spune că dacă sunteți o mamă nouă care are COVID-19 (sau suspectați că ar putea), discutați cu medicul dumneavoastră despre argumentele pro și contra alăptării. Dacă decideți să alăptați, puteți ajuta la limitarea expunerii copilului la virus prin:

 • purtând o mască de față
 • spălați-vă bine pe mâini înainte de a atinge copilul; asigurați-vă că vă ajungeți sub unghii și în gâtul degetelor
 • spălați-vă bine pe mâini înainte de a manipula o pompă de sân sau o sticlă
 • având în vedere să ai pe cineva care este bine să-i oferi copilului o sticlă de lapte matern exprimat

Care sunt cele mai bune strategii pentru evitarea coronavirusului?

Fără îndoială că i-ați auzit înainte, dar ei repetă:

 • Spălați-vă mâinile timp de 20 de secunde cu apă și săpun,folosiți instalație de igienizare pentru mâini cu cel puțin 60 la sută alcool. Și săriți șervețele pentru copii – nu se dezinfectează.
 • Stai la 6 metri de oameni.
 • Evitați să vă atingeți fața , în special gura, ochii și nasul.
 • Stai în afara mulțimilor mari. De fapt, cu cât îți poți limita expunerea la oameni, cu atât mai bine.
 • Ai grijă de tine. Mănâncă bine. Odihnește-te suficient. Faceți exerciții dacă medicul dumneavoastră spune că este în regulă. Un corp sănătos este mai capabil decât unul în jos pentru a elimina tot felul de boli.

Concluzie

La fel ca gleznele umflate și constipația , îngrijorarea este un însoțitor constant când ești însărcinată. Dar este important să păstrăm perspectiva.

Acest nou coronavirus este o afacere serioasă, dar, însărcinată sau nu, nu ești o rață șezătoare.

Deși încă mai trebuie învățat multe despre virus, puținele cercetări care rezultă arată că femeile însărcinate cu COVID-19 nu mai sunt susceptibile decât alte persoane să aibă boli severe. Iar virusul este probabil să nu fie transmis copiilor lor în timpul sarcinii sau nașterii, conform datelor limitate pe care le avem până acum.

După cum spune această afirmație, plătește să fii pregătit, nu speriat. Pași simpli, cum ar fi spălarea minuțioasă a mâinilor și limitarea timpului în mulțimi poate merge mult în protejarea dvs. și a copilului.

 • paternitate
 • graviditate

Leave a reply