Gelato vs inghetata: care este diferenta?

Plimbați-vă în orice centru urban la înălțimea verii și veți trece pe fețele îngropate într-un desert cremos, înghețat.

Deși poate fi dificil de spus diferența dintre înghețată și gelat de la distanță, acestea sunt destul de distincte.

Acest articol explică originile înghețatei și gelatului, diferențele dintre ele și ceea ce face un tratament mai sănătos.

Ambele sunt deserturi populare congelate

Gelatul și înghețata sunt deserturi cremoase, congelate, făcute din ingrediente, inclusiv lactate și zahăr.

Originea înghețatei și a gelatului

Deși nu se știe cine a inventat înghețata, primele sale redactări se remarcă în China antică. Se spune că un amestec de lapte de bivol, făină și gheață este un desert preferat al regelui Tang din Shang .

Versiunile ulterioare ale desertului au inclus fructe, suc sau miere servite peste zăpadă proaspătă de munte .

Înghețata a evoluat pentru a include lactatele de la vaci și în cele din urmă gălbenușurile de ou și a devenit o delicatesă rezervată elitei. Gheața cremă, așa cum a fost numită, a adâncit bolurile de desert ale lui Charles I și ale oaspeților săi în secolul al XVII-lea .

Cu toate acestea, înghețata nu a devenit un desert popular până în secolul al XIX-lea, când progresele tehnologice din industria produselor lactate și tehnicile de refrigerare au permis producătorilor să o producă și să o distribuie ieftin și în cantități mari.

Prima mașină de înghețată a fost inventată la mijlocul secolului 19 .

Gelato a fost făcut pentru prima dată în Italia, deși există o oarecare confuzie în ceea ce privește locul de origine. Unii cred că a fost făcut pentru prima dată în Sicilia, în timp ce alții cred că este originar din Florența.

Cum sunt făcute

Gelatul și înghețata împărtășesc trei ingrediente principale – lactate, zahăr și aer. Diferența constă în proporțiile lor .

Laptele (lapte, smântână sau ambele) și zahărul sunt combinate, amestecate uniform și pasteurizate. Aromele naturale sau artificiale sunt apoi pliate. Apoi, aerul este încorporat prin agitarea amestecului înainte de a-l îngheța .

Depășirea este o măsură a cantității de aer adăugat în înghețată sau gelat în timpul producției. Gelato a depășit scăzut, în timp ce înghețata are depășire mare .

Înghețata se toarnă rapid, care se pliază în mult aer. Prin urmare, volumul său crește cu un procent mare, pe măsură ce este realizat .

Pe lângă faptul că conține mai mult aer decât gelat, înghețata împachetează și mai multă cremă, ceea ce se traduce printr-un conținut ridicat de grăsimi. Mai mult, înghețata include, de obicei, gălbenușurile de ou , în timp ce gelato-ul nu va fi foarte rar. În schimb, gelatul conține de obicei mai mult lapte .

Gălbenușurile de ou pot adăuga grăsimi și pot acționa ca un stabilizator. Înghețata comercială poate include și alți stabilizatori, precum guma de guar . Acestea ajută la legarea apei și a grăsimii din amestecătorul de înghețată .

Stabilizatorii mențin, de asemenea, bateria liberă de cristale mari de gheață, ceea ce poate fi neplăcut să mănânce .

REZUMATExistă multe povești de origine diferite atât pentru înghețată, cât și pentru gelat. Inghetata contine mai mult aer si grasimi, in timp ce gelatul are mai putin aer si mai mult lapte.

Diferențele dintre înghețată și gelat

Gelatul și înghețata sunt realizate puțin diferit, iar profilurile lor nutritive reflectă acest lucru.

Profil nutritiv

Food and Drug Administration (FDA) definește înghețata ca un produs lactat cu cel puțin 10% din caloriile sale derivate din grăsimi . Cu toate acestea, până la 25% din caloriile dintr-un ambalaj tipic de înghețată pot proveni din grăsimi .

Pe de altă parte, gelatul are de obicei un conținut de grăsimi mult mai scăzut, cu aproximativ 4-9% grăsime. De asemenea, ambalează mai mult zahăr decât înghețata .

Cu toate acestea, merită să ne amintim că ambele conțin mult zahăr . O porție de 1/2 cană (78 de grame) de înghețată vaniliată poate conține 210 calorii și 16 grame de zahăr total .

Între timp, o porție egală de gelato (88 de grame) conține aproximativ 160 de calorii și 17 grame de zahăr .

Dat fiind faptul că sunt bogate în zahăr și calorii , acestea sunt destinate a fi consumate ca un tratament ocazional.

Textura și aroma

Gelatul este mult mai mătăsos în textură și puțin mai dens decât înghețata. Această densitate permite gelatului să împacheteze mult mai multă aromă decât înghețata tradițională. De asemenea, de obicei, gelatul își ia aromele din surse naturale .

Conținutul ridicat de aer al înghețatei face ca textura sa să fie moale și ușoară. Cu toate că, are mai mult unt, decât gelatul, ceea ce înseamnă că este posibil să nu fie la fel de aromat .

Acest lucru se datorează faptului că untul de vopsea îți acoperă limba, astfel încât papilele gustative durează puțin mai mult pentru a detecta aroma de înghețată.

Stil de servire și utilizări

Gelatul este servit în mod tradițional cu aproximativ 10–15 ° F (6–8 ° C) mai cald decât înghețata. Acest lucru ajută aromele din floarea de gelato, întrucât limba dvs. nu este la fel de amorțită ca și când mâncați înghețată .

Se servește folosind o spatulă plată numită picadă, a cărei manevră ajută la înmuierea desertului.

Între timp, înghețata este de obicei scoasă cu o lingură adânc rotunjită, cu conținutul său mai mare de grăsime care îi permite să fie modelat în bile rotunde ferme.

REZUMATGelatul și înghețata ambalează mult zahăr. Înghețata are de obicei 10–25% grăsimi, în timp ce gelatul conține de obicei 4-9% grăsime. Merită să ne amintim că ambele sunt cel mai bine consumate ca o delicioasă ocazie.

Ce ar trebui să alegeți?

Dacă preferi un tratament mai rece și mai ferm, cu o gură de gură mai măcinată, înghețata îți va satisface nevoile.

Dacă preferi o explozie mai concentrată de aromă și un tratament înghețat mai mătăsos, cu un nivel mai scăzut de grăsimi, gelato este calea de urmat.

Oricare ar fi preferințele tale, înghețata și gelatul trebuie să fie consumate cu moderație, deoarece sunt ambalate cu zahăr și calorii.

Mâncând prea multe calorii și zaharuri adăugate vă poate crește riscul de a dezvolta afecțiuni, cum ar fi boli de inimă, obezitate, cavități și diabet .

Cu toate acestea, înghețata sau gelato pot fi savurate ca o mâncare ocazională ca parte a unei diete sănătoase.

REZUMATÎnghețata și gelatul au un conținut ridicat de calorii și zahăr, așa că ar trebui să vă limitați aportul de ambele tratamente.

Concluzie

Înghețata și gelatul sunt ambele populare deserturi congelate.

În timp ce înghețata este mai aerisită și are un conținut mai mare de grăsimi, gelatul este mai moale și ambalat cu aromă. Ambele conțin mult zahăr, dar, în mod tradițional, gelatul este obținut cu mult mai puțin grăsime.

Oricare poate fi parte a unei diete sănătoase atunci când este consumată ocazional și cu moderație. Cu toate acestea, ca în cazul oricărui aliment bogat în zahăr și bogat în calorii, este mai bine să vă limitați aportul pentru o sănătate optimă.

Leave a reply