Efectele cancerului de san asupra organismului

Cancerul de sân se referă la cancerul care începe în celulele din sâni. Se poate metastaza (răspândi) de la sâni în alte zone ale corpului, cum ar fi oasele și ficatul.

Majoritatea simptomelor precoce ale cancerului mamar implică modificări ale sânilor. Unele dintre acestea sunt mai vizibile decât altele.

De regulă, consultați întotdeauna medicul dumneavoastră dacă există modificări ale sânilor. Cu cât cancerul mamar este detectat mai devreme, cu atât este mai puțin probabil să se răspândească și să producă daune care să pună viața în pericol.

Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre efectele cancerului de sân asupra organismului. Distribuie pe Pinterest

Efectele cancerului de sân asupra organismului

La început, cancerul de sân afectează numai zona sânului. Este posibil să observați modificări ale sânilor înșiși. Alte simptome nu sunt atât de evidente până când nu le detectați în timpul unui examen de sine.

Uneori, medicul dumneavoastră poate vedea, de asemenea, tumori de cancer de sân pe o mamografie sau un alt aparat de imagistică înainte de a observa simptome.

Ca și celelalte tipuri de cancer, cancerul de sân este defalcat pe etape. Etapa 0 este cea mai timpurie etapă cu cele mai puține simptome observabile. Etapa 4 indică faptul că cancerul s-a răspândit în alte părți ale corpului.

Dacă cancerul de sân se răspândește în alte părți ale corpului, poate provoca simptome și în acele zone specifice. Zonele afectate pot include:

 • ficat
 • plămâni
 • mușchi
 • oase
 • creier

Efectele precoce ale cancerului de sân pot depinde de tipul exact de cancer de sân pe care îl aveți.

Modificări ale sânilor

Cancerul de sân începe de obicei la un sân. Potrivit American Cancer Society , cel mai frecvent semn al cancerului de sân este o masă recent formată sau o forfotă la sân.

Masa sau forfota este de obicei neconformă și nedureroasă. Cu toate acestea, unele mase canceroase pot avea forma dureroasă și rotundă. Acesta este motivul pentru care orice forță sau masă ar trebui să fie testată pentru cancer.

Carcinomul ductal invaziv provoacă baloane și denivelări la nivelul sânilor. Acesta este un tip de cancer de sân care se formează în interiorul canalelor de lapte.

Potrivit clinicii Cleveland , carcinomul ductal invaziv este cel mai frecvent tip de cancer de sân. Reprezintă aproximativ 80 la sută din toate diagnosticele. De asemenea, este mai probabil să se răspândească și în alte zone ale corpului.

Carcinomul lobular invaziv poate provoca îngroșarea sânilor. Acest tip de cancer mamar începe în glandele care produc lapte matern. Clinica Cleveland estimează că până la 15 la sută din toate cazurile de cancer mamar sunt carcinoame lobulare invazive.

Este posibil să observați că sânii și-au schimbat culoarea sau dimensiunea. De asemenea, pot fi roșii sau umflate de tumora canceroasă. În timp ce cancerele de sân în sine nu sunt de obicei dureroase, umflarea rezultată poate provoca dureri la sân. Totuși, în unele cazuri, bolile de cancer pot fi dureroase.

În cazul cancerului de sân, sfârcurile dvs. pot suferi, de asemenea, unele modificări vizibile.

S-ar putea să observați că o ieșire clară iese din sfârcuri, chiar dacă nu alăptați în prezent. Uneori, deversarea are și o cantitate mică de sânge în ea. Sfarcurile în sine se pot întoarce și spre interior.

Sistem integral (piele)

În afară de modificările la sânii înșiși, pielea din jurul sânilor tăi poate fi, de asemenea, afectată de cancerul de sân. Poate fi extrem de mâncărime și poate deveni uscat și crăpat.

Unele femei, de asemenea, se confruntă cu o umplere a pielii de-a lungul sânilor lor, care arată ca niște șuvițe de coajă de portocală. Grosirea țesutului mamar este, de asemenea, frecventă în cancerul de sân.

Sisteme imunitare și excretorii

În etapele ulterioare ale cancerului de sân, tumorile s-au răspândit la alte ganglioni. Underarms sunt unele dintre primele zone afectate. Acest lucru se datorează cât de aproape sunt de sâni. Este posibil să simțiți tandrețe și umflături sub brațele tale.

Alte ganglioni limfatici pot deveni afectate din cauza sistemului limfatic. În timp ce acest sistem este de obicei responsabil de transmiterea limfei (lichidului) sănătos în tot corpul, poate răspândi și tumori canceroase.

Tumorile se pot răspândi prin sistemul limfatic la plămâni și ficat. În cazul în care plămânii sunt afectați, s-ar putea să aveți:

 • tuse cronică
 • scurtarea respirației
 • alte dificultăți de respirație

Când cancerul ajunge la ficat, puteți prezenta:

 • icter
 • balonare abdominală severă
 • edem (retenție de lichide)

Sistemele scheletice și musculare

De asemenea, este posibil ca cancerul de sân să se răspândească în mușchi și oase. Este posibil să aveți dureri în aceste zone, precum și mișcare restricționată.

Articulațiile tale se pot simți înțepenite, mai ales imediat după ce te trezești sau te ridici să stai în ședințe îndelungate.

Astfel de efecte vă pot crește riscul de accidentare din cauza lipsei de mobilitate. Fracturile osoase sunt, de asemenea, un risc.

Sistem nervos

Cancerul de sân se poate răspândi și la creier. Aceasta poate duce la o serie de efecte neurologice, inclusiv:

 • vedere încețoșată sau dublă
 • confuzie
 • durere de cap
 • pierderea memoriei
 • probleme de mobilitate
 • dificultăți de vorbire
 • convulsii

Alte sisteme

Alte simptome ale cancerului, inclusiv cele ale sânilor, sunt:

 • oboseală excesivă
 • slăbiciune
 • pierderea poftei de mâncare
 • pierderea în greutate neintenționată

Este important să ții pasul cu mamografiile și alte tipuri de screening mamar, așa cum recomandă medicul tău. Testele de imagistică pot detecta cancerul de sân înainte de a avea chiar simptome. Acest lucru vă poate grăbi tratamentul și poate crea un rezultat mai pozitiv.

Leave a reply