5 efecte secundare comune ale chimioterapiei

Chimioterapia este un tratament comun pentru cancer. În funcție de tipul de cancer, diferite combinații de medicamente pot fi utilizate ca parte a unui plan de tratament pentru chimioterapie.

În general, medicamentele chimioterapice funcționează prin atacarea celulelor sau prin prevenirea creșterii și divizării celulelor. Celulele canceroase tind să crească și să se împartă rapid și necontrolat. Multe medicamente chimioterapice sunt concepute pentru a viza acest tip de creștere rapidă a celulelor.

Cu toate acestea, corpul este alcătuit din mai multe tipuri de celule, inclusiv celule sănătoase, care cresc în mod natural în ritm rapid. Tratamentele de chimioterapie nu pot diferenția între celulele canceroase și celulele sănătoase. De aceea chimioterapia dăunează sau ucide celulele sănătoase, precum și celulele canceroase.

Multe efecte secundare comune ale chimioterapiei sunt cauzate de impactul tratamentului asupra celulelor sănătoase. Aceste reacții adverse includ anemia, un sistem imunitar slăbit, căderea părului și greață.

Deși chimioterapia are potențialul de a provoca reacții adverse, nu toată lumea reacționează la fel la tratament. Să știi ce se întâmplă în corpul tău te poate ajuta să înțelegi efectele secundare pe care le resimți în timpul tratamentului.

Multe tipuri de celule sunt afectate

Deoarece medicamentele chimioterapice nu pot spune diferența dintre celulele canceroase și celulele sănătoase, tratamentul afectează multe tipuri de celule sănătoase, în special cele care se divid rapid. Aceasta include celule care ajută organismul să funcționeze normal, cum ar fi celulele sanguine.

Iată câteva dintre principalele tipuri de celule sănătoase pe care chimioterapia are impact:

  • globule roșii, globule albe și trombocite
  • celulele părului
  • celule care alcătuiesc membranele mucusului gurii, gâtului și sistemului digestiv

Daunele pe care chimioterapia le provoacă acestor celule pot duce la anumite efecte secundare. Iată cinci reacții adverse comune și de ce apar.

1. Anemie

Celulele roșii din sânge oferă organismului dumneavoastră oxigen din plămâni. Dacă chimioterapia dăunează globulelor roșii și scade numărul de celule roșii, apare anemie. Principalele simptome ale anemiei sunt oboseala și slăbiciunea. De asemenea, poate provoca bătăi inimii neregulate, respirație, amețeli, mâini sau picioare reci și dureri de cap.

Dacă suferiți chimioterapie, echipa dumneavoastră de îngrijire a cancerului vă va monitoriza îndeaproape nivelul sângelui. Anemia poate fi tratată cu o dietă bogată în fier, suplimente de fier sau, în unele cazuri, transfuzii de sânge.

2. Efectele sistemului imunitar

Celulele albe din sânge sunt o parte vitală a sistemului imunitar al organismului. Dacă chimioterapia scade semnificativ numărul de leucocite, apare o afecțiune numită neutropenie. Devine mai greu pentru sistemul imunitar să combată virusurile, bacteriile și alți agenți patogeni. Aceasta înseamnă că riscul de infecție este mare.

Este important ca persoanele care primesc chimioterapie să ia măsuri pentru a nu se îmbolnăvi. Spălați-vă regulat pe mâini, evitați locuri aglomerate și stați departe de persoanele care ar putea fi bolnave. Pregătirea și gătirea atentă a alimentelor pot reduce, de asemenea, riscul de intoxicații alimentare.

3. Probleme de coagulare a sângelui

Chimioterapia poate afecta și trombocitele, o componentă a sângelui implicat în coagulare. Lipsa de trombocite înseamnă că organismul poate avea dificultăți în formarea unui cheag de sânge ca răspuns la o vătămare. Aceasta poate duce la sângerare excesivă. Cu toate acestea, dacă există prea multe trombocite în sânge, cheagurile se pot forma prea ușor, crescând riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral.

Echipa dumneavoastră de îngrijire a cancerului vă va urmări numărul de celule din sânge dacă sunteți tratat cu chimioterapie. Orice probleme suspecte ale trombocitelor pot fi tratate cu medicamente.

4. Căderea părului

Celulele de păr sunt un tip de celule care se divid rapid. Deoarece multe chimioterapii vizează celulele care se divid rapid, pierderea părului este un efect secundar comun al tratamentului.

Cu toate acestea, nu toate tipurile de chimioterapie determină căderea părului. Atunci când chimioterapia cauzează căderea părului, crește de obicei după ce tratamentul se oprește. Unele cercetări au descoperit că purtarea unui capac de răcire a scalpului în timpul perfuziilor de chimioterapie poate ajuta la prevenirea căderii părului.

5. Greață, vărsături și mucozită

Chimioterapia poate afecta celulele mucoaselor, provocând efecte secundare legate de tractul digestiv, inclusiv greață și vărsături. Majoritatea persoanelor care suferă chimioterapie primesc medicamente pentru a preveni greața. Este mai ușor să preveniți greața în avans decât să o tratați odată ce a început.

Un alt efect secundar este o afecțiune numită mucozită, care duce la răni în gură și gât. Aceste urlete pot îngreuna sarcinile de zi cu zi cum ar fi consumul și băutul. O igienă orală bună, examene dentare obișnuite și nu fumatul pot ajuta la prevenirea rănilor bucale. O opțiune este, de asemenea, medicația pe bază de rețetă.

Majoritatea efectelor secundare sunt pe termen scurt și pot fi tratate

Deși chimioterapia poate provoca o varietate de efecte secundare, majoritatea sunt pe termen scurt. Probabil vor dispărea sau se vor diminua după ce tratamentul s-a oprit.

Majoritatea efectelor secundare sunt de asemenea tratabile. În timpul chimioterapiei, echipa dumneavoastră de îngrijire a cancerului vă va monitoriza starea de sănătate cu teste regulate. Medicamentele, modificările dietetice și terapiile complementare sunt opțiuni eficiente de tratament pentru o gamă largă de efecte secundare.

Obiective diferite pentru oameni diferiți

Scopul chimioterapiei depinde de tipul de cancer, de localizarea acestuia și de circumstanțele unice ale unei persoane. Pe baza obiectivului specific, există trei categorii principale de tratament chimioterapeutic:

  • Curativ: terapia încearcă să distrugă toate celulele canceroase, astfel încât o persoană să nu aibă cancer.
  • Adjuvant sau neoadjuvant: Terapia vizează celulele canceroase care rămân în organism după o intervenție chirurgicală sau încearcă să micșoreze creșterea cancerului înainte de operație.
  • Paliativ: Dacă celulele canceroase nu pot fi eliminate, tratamentul se poate concentra pe ameliorarea simptomelor sau încetinirea creșterii cancerului.

Chimioterapia este adesea doar o parte a unui plan mai mare de tratament. Poate fi administrat cu alte tratamente precum radiații, intervenții chirurgicale sau alte medicamente.

Concluzie

Chimioterapia este un tratament care încearcă să distrugă sau să dăuneze celulelor canceroase. În același timp, adesea afectează celulele sănătoase, determinând anumite efecte secundare. Majoritatea acestor reacții adverse sunt pe termen scurt și pot fi tratate. Echipa dumneavoastră de îngrijire a cancerului vă poate ajuta să înțelegeți planul dvs. specific de chimioterapie, cum se așteaptă să funcționeze și ce efecte secundare pot apărea.

Leave a reply