Disfunctia limfatica (limfedem)

Disfuncția limfatică înseamnă că sistemul limfatic funcționează slab. Sistemul limfatic este alcătuit din ganglioni și vase limfatice care scurg fluidele din țesuturile corpului.

Lichidele transportă toxine, celule imune și produse reziduale către ganglionii dumneavoastră limfatici. Vasele limfatice ajută la menținerea echilibrului lichidului în organism prin întoarcerea lichidului limfatic filtrat înapoi în fluxul sanguin.

Un sistem limfatic care funcționează slab face ca țesuturile să fie umflate cu lichid. Aceasta se numește limfedem. Rezultă în mod obișnuit la umflarea brațelor sau picioarelor. Pot fi afectate și alte părți ale corpului.

Puteți naște cu o problemă limfatică care provoacă limfedem. Acesta se numește limfedem ereditar sau primar. De asemenea, poate rezulta dintr-o varietate de afecțiuni genetice complexe.

De asemenea, puteți dezvolta limfedem dintr-o complicație sau vătămare a bolii. Aceasta se numește limfedem secundar. Este un efect secundar comun al tratamentului cancerului.

Disfuncția limfatică este o afecțiune cronică pentru majoritatea oamenilor, dar sunt disponibile tratamente pentru a-l gestiona și pentru a găsi alinare.

Ce provoacă disfuncția limfatică?

Există mai multe cauze diferite ale disfuncției limfatice ereditare (primare) și secundare.

Limfedem ereditar (primar)

Limfedemul ereditar este cunoscut și sub numele de limfedem primar. Este mai puțin obișnuit decât limfedemul secundar. Este mai probabil să aveți limfedem ereditar dacă un membru al familiei îl are și el.

Un tip de limfedem ereditar este cunoscut sub numele de boala Milroy. Poate provoca formarea incorectă a structurilor care alcătuiesc sistemul dumneavoastră limfatic.

Boala Meige este o altă formă de limfedem, de asemenea, despre care se crede ereditar. Cu toate acestea, modificarea genetică exactă nu a fost identificată încă.

Limfedem secundar

Tratamentul pentru cancerul de sân cu o mastectomie este una dintre cele mai frecvente cauze ale limfedemului secundar.

Chirurgii elimină adesea țesutul limfatic de sub braț atunci când îndepărtează țesutul mamar canceros . Lichidele care se scurg de braț trebuie să treacă prin axilă. Dacă ganglionii limfatici sunt îndepărtați din această zonă, pot apărea disfuncții limfatice și umflături la nivelul brațului.

Cancerul și radioterapia pot determina, de asemenea, dezvoltarea limfedemului. Tumorile și țesutul cicatricial cauzat de radiații și chirurgie pot duce la deteriorarea și vătămarea sistemului limfatic.

Limfedemul poate apărea și după tratarea cancerului capului și gâtului. Poate duce la umflarea feței, ochilor, gâtului și buzelor.

Care sunt semnele și simptomele disfuncției limfatice?

Principalul semn al disfuncției limfatice este limfedemul. Limfedemul provoacă umflarea brațelor sau picioarelor . Dvs. degetele sau degetele de la picioare pot reține fluidul și se umfla. Țesuturile capului și gâtului pot fi, de asemenea, afectate.

Umflarea vă poate limita gama de mișcare . Este posibil să prezentați greutăți sau o durere plictisitoare în zona afectată. Limfedemul poate duce și la:

 • se schimbă pielea
 • decolorarea pielii
 • blistere
 • scurgeri de lichid din piele
 • infecţie

În cap și gât, limfedemul poate afecta vederea și poate provoca dureri de ureche și congestie nazală. De asemenea, poate provoca probleme cu:

 • respiraţie
 • înghițire
 • vorbind
 • saliva

Persoanele cu disfuncții limfatice congenitale pot prezenta simptome în copilăria timpurie. Poate să apară și cu debutul pubertății sau la vârsta adultă, chiar și peste 35 de ani .

Simptomele limfedemului secundar pot apărea oricând după operație. Majoritatea simptomelor vor apărea în câteva luni până la câțiva ani după operație. Cu toate acestea, acesta poate fi, de asemenea, întârziat în mod semnificativ.

Ce complicații sunt asociate cu disfuncția limfatică?

Anumite infecții pot apărea împreună cu limfedemul, cum ar fi celulita sau limfangita .

Celulita este un tip de infecție bacteriană a pielii . Acest lucru este legat de modificările pielii care merg adesea împreună cu limfedemul, permițând bacteriilor să acceseze țesuturile mai adânci.

Limfangita se poate datora unei infecții bacteriene, virale sau fungice ale vaselor limfatice.

Printre simptomele de infecție se numără o patch-ul roșu strecurat sau neplăcut pe zona afectată. Alte simptome comune includ:

 • febră
 • mâncărime
 • frisoane

Cum este diagnosticată disfuncția limfatică?

Medicul dumneavoastră va efectua un examen fizic și vă va întreba despre istoricul dumneavoastră medical.

Medicul dumneavoastră poate comanda teste imagistice dacă suspectează disfuncție limfatică. Un test posibil este o limfangogramă. Este un tip de raze X care folosește vopsea de contrast pentru a vă arăta mai clar calea ganglionilor și a vaselor limfatice.

Medicul dumneavoastră va injecta adesea colorantul într-o venă între degetele de la picioare. Colorantul poate fi injectat și în zona inghinală. Imaginile cu raze X pot dezvălui anomalii în sistemul dumneavoastră de drenaj limfatic. Un RMN poate fi utilizat în locul radiografiei tradiționale.

Cum se clasifică limfedemul?

Limfedemul este clasificat în mod obișnuit în etape în funcție de gravitatea acestuia :

 • Etapa 0 (latentă ) Nu se văd modificări vizibile, dar puteți observa modificări ale senzației, adesea cu durere sau etanșeitate.
 • Etapa 1 (ușoară). Umflarea în zona afectată se poate schimba pe parcursul zilei. Țesutul va ține o indentare atunci când apăsați pe ea (apăsând edem). Nu există modificări permanente ale pielii.
 • Etapa 2 (moderată). Există o umflătură ireversibilă în care țesutul tău se simte spongios la atingere. Se produce inflamarea și îngroșarea pielii.
 • Etapa 3 (severă). Există o reținere continuă de lichide. Zona afectată se întărește și devine foarte mare. Modificările pielii sunt permanente și deseori se pierde funcția.

Cum este tratată disfuncția limfatică?

Obiectivele tratamentului sunt de a reduce umflarea timpurie și cât mai mult posibil și de a menține o gamă de mișcare și funcție a zonei afectate.

Ingrijirea acasa

Compresia este un tratament important pentru limfedem. Comprimarea membrului afectat încurajează fluidele limfatice să se deplaseze spre torsul tău și în afara brațului sau piciorului într-un model mai normal de circulație.

Înfășurarea fermă a brațului sau a piciorului cu un bandaj elastic sau purtarea unei îmbrăcăminte de compresiune menține presiunea continuă asupra zonei umflate. Aceasta reduce dimensiunea membrului, scade stresul asupra pielii și îmbunătățește mobilitatea.

Haine de compresie

Îmbrăcămintea cu compresie sunt șosete, ciorapi sau mâneci special concepute, care se potrivesc perfect asupra membrului umflat. Medicul dumneavoastră vă poate sugera să cumpărați articole de compresie cu un anumit grad sau nivel de compresie. Gradul sau nivelul va depinde de severitatea umflăturii. Haine de compresie standard sunt disponibile la majoritatea farmaciilor și farmaciilor.

Nivelurile de compresie sunt măsurate în presiuni de mm Hg (milimetri de mercur). Cu cât ai nevoie de mai multă compresiune, cu atât ar trebui să fie mai mare presiunea.

Deși nu există un standard industrial, acestea sunt câteva Sursa de încredere utilizată frecvent măsurători:

 • Scăzut (clasa 1): sub 20 mm Hg
 • Mediu (clasa 2): între 20 până la 30 mm Hg
 • Înalt (clasa 3): mai mare de 30 mm Hg

Compresia gradientă este cel mai adesea recomandată. Poate fi încorporat într-un șoset sau cu mânecă glisant sau realizat printr-o înveliș auto-aplicat. Compresia gradientă este proiectată astfel încât să fie mai strânsă în punctul cel mai îndepărtat al brațului sau al piciorului și să devină treptat mai lentă mai sus în membre.

Dacă nu sunt disponibile haine de compresie în gradient încorporate, un specialist în limfedem vă poate arăta cum să folosiți straturi de ambalare pentru a realiza același efect. Învelișul mai strâmt și mai îngust, cu multă suprapunere începe din punctul suplimentar. Suprapunerile mai slabe, mai largi și mai puține se fac pe măsură ce înfășurarea se deplasează mai departe în sus.

Compresie pneumatică

O altă formă de terapie prin compresie se numește compresie pneumatică. Compresia pneumatică implică veste sau mâneci care sunt cronometrate să se umfle și să se dezumflă pentru a stimula debitul corespunzător de lichid limfatic.

Exercițiu

Exercițiile fizice pot ajuta la gestionarea disfuncției limfatice. Mușchii dvs. se contractă în timpul exercițiilor fizice. Aceste contracții pun presiune asupra vaselor limfatice. Acest lucru ajută la mișcarea fluidului prin vase și reduce umflarea.

Experții în limfedem recomandă o varietate de exerciții pentru a ajuta la gestionarea afecțiunii:

 • O gamă simplă de exerciții de mișcare, cum ar fi îndoirile genunchiului sau rotirile încheieturii, sunt concepute pentru a menține flexibilitatea și mobilitatea.
 • Exerciții ușoare repetitive pot, de asemenea, să oprească lichidul de la acumularea în brațe sau picioare. Încercați să mergeți pe jos, să faceți yoga sau să faceți aerobic cu impact redus, precum înotul .

Vizează 20-30 de minute de exercițiu în majoritatea zilelor săptămânii. Vorbiți cu medicul dumneavoastră înainte de a începe o rutină de exerciții.

Proceduri medicale și chirurgicale

Este obișnuit să recomandăm terapia completă decongestivă (CDT) pentru tratamentul limfedemului. Aceasta include mai multe componente, unele deja menționate mai sus:

 • îmbrăcăminte de compresie
 • îngrijire de rutină a pielii
 • exerciții ale membrelor
 • Mesaj de drenaj limfatic

Masajul de drenaj limfatic, cunoscut și sub numele de drenaj limfatic manual, este un tip de terapie de masaj efectuată de un profesionist calificat de limfedem. Manipularea țesuturilor permite fluidelor limfatice să se scurgă mai liber.

Cât de des este necesar drenajul limfatic manual depinde de gravitatea, locația umflăturii și de cât de multă toleranță a zonei este tolerată. Adesea începe cinci zile pe săptămână timp de trei până la opt săptămâni, apoi este efectuat atât de des cât este necesar pentru a menține îmbunătățirea. De asemenea, puteți primi instruire de la un profesionist pentru a o face acasă .

Nu suferiți drenaj manual dacă aveți celulită sau alte tipuri de infecții ale pielii sau ruperea pielii.

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a aprobat terapia cu nivel scăzut cu laser pentru tratarea limfedemului legat de cancerul de sân. Este recomandat ca un kinetoterapeut sau un alt profesionist din domeniul sănătății specializat în limfedem să aplice acest tratament.Studii Sursa de încredere au descoperit că poate fi eficient în diminuarea umflăturii, durerii și mărimii membrului.

Liposucția poate fi eficientă în cazurile de stadii mai avansate de limfedem atunci când alte opțiuni de tratament nu au ajutat. Studii Sursa de încredereau descoperit că poate scădea dimensiunea membrelor, poate îmbunătăți funcția, bunăstarea și calitatea vieții. Cu toate acestea, urmând procedura, este încă necesar să folosiți îmbrăcăminte cu compresie pentru a menține umflarea în jos.

Limfedemul care se întâmplă împreună cu o infecție bacteriană va fi tratat mai întâi cu antibiotice. Antibioticele pot ajuta la controlul durerii și umflăturii. De asemenea, ajută la prevenirea răspândirii infecției.

Care este perspectiva pe termen lung pentru persoanele cu disfuncție limfatică?

Perspectiva ta depinde de stadiul, locația și cauza limfedemului, precum și de starea ta generală.

Limfedemul este o afecțiune continuă care necesită îngrijire continuă. În cele mai multe cazuri, vă veți confrunta cu un anumit nivel de umflare în mod regulat, dar poate fi gestionat.

Este important să lucrați cu o echipă de asistență medicală de specialiști în limfedem care includ terapeuți fizici și specialiști chirurgicali și medicali. Cel mai bun mod de a face față limfedemului este să folosești o combinație de tratamente și tehnici de management.

Leave a reply