Ornitofobie: Ce trebuie să știți despre frica de păsări

O fobie este o frică intensă, exagerată, de o anumită situație sau lucru.

Există multe tipuri de fobii specifice și fiecare are un nume unic derivat din greacă. A avea frică de păsări se numește ornitofobie.

Fobiile sunt una dintre cele mai frecvente tulburări de anxietate .

Institutul Național de Sănătate Mentală (NIMH) estimează că peste 12% dintre adulții din Statele Unite experimentează o fobie specifică la un moment dat în viața lor.

Dacă aveți ornitofobie, este posibil să aveți anxietate intensă când vă gândiți sau vă aflați în preajma păsărilor. Citiți mai departe pentru a explora mai multe despre ornitofobie, simptomele sale și cum poate fi gestionată.

Ce cauzează ornitofobia?

Fobiile se pot dezvolta la orice vârstă, deși se dezvoltă adesea în timpul copilăriei. Ce anume provoacă fobii specifice este încă neclar.

Unele cauze potențiale pot include:

 • Experiente personale. Dacă ați avut un incident specific sau o experiență negativă care implică păsări, cum ar fi atacarea unei păsări, s-ar putea să vă dezvoltați frica de ele.
 • Învățare observațională. Dacă părinții tăi sau altcineva apropiat are ornitofobie, este posibil să înveți frica de la ei.
 • Învățarea informației. Citirea sau auzirea despre o situație negativă sau periculoasă care implică păsări vă poate determina să vă temeți de ele.
 • Genetica. Cu toții procesăm frica și anxietatea în mod diferit. Unii oameni se pot naște cu tendința de a fi mai anxioși decât alții.

Care sunt simptomele?

Simptomele unei fobii specifice, cum ar fi ornitofobia, pot fi împărțite în două categorii – psihologice și fizice.

S-ar putea să constatați că aveți unele dintre aceste simptome atunci când vă gândiți sau intrați în contact cu păsările.

SIMPTOME ALE ORNITOFOBIEI

Simptomele psihologice includ:

 • un sentiment copleșitor de anxietate sau frică
 • o conștientizare că frica sau anxietatea ta este exagerată, dar fiind incapabilă să o controlezi
 • senzația că trebuie să scapi sau să fugi
 • temându-mă că pierzi controlul

Simptomele fizice includ:

 • bătăile inimii curse
 • tremurând sau tremurând
 • senzație de respirație scurtă
 • transpiraţie
 • gură uscată
 • durere sau opresiune în piept
 • greaţă
 • ameţeală

Persoanele cu o fobie specifică pot lua, de asemenea, măsuri pentru a evita frica lor. De exemplu, o persoană cu ornitofobie poate alege să evite să meargă într-un parc local care găzduiește o mulțime de porumbei sau păsări de apă.

Cum tratați ornitofobia?

Întâlnirea cu un profesionist din domeniul sănătății mintale vă poate ajuta să învățați să vă gestionați fobia. Tratamentul poate implica o metodă sau o combinație de metode.

Psihoterapie

Acest tip de tratament vă ajută să vă învățați modalități de a face față și de a reacționa diferit la situațiile care pot provoca anxietate sau teamă.

S-ar putea să fiți învățați câteva metode de coping, cum ar fi respirația sau tehnicile de relaxare, pe care să le folosiți atunci când vă aflați într-o situație de inducere a anxietății.

De asemenea, veți afla cum modele de gândire și frica exagerată vă afectează emoțiile și comportamentele. Terapeutul dvs. va colabora cu dvs. pentru a ajuta la schimbarea acelor credințe, pentru a vă schimba reacția la frică.

O altă parte a acestui proces de terapie poate fi terapia de expunere, care poate fi numită și desensibilizare sistemică. Acesta își propune să-ți schimbe răspunsurile la un obiect de care te temi și implică expunerea treptată la frica ta.

De exemplu, terapeutul dvs. poate începe prin a vă gândi la păsări, a progresa spre a privi imagini cu păsări și a se îndrepta spre apropierea sau atingerea unei păsări reale.

Medicament

Medicamentele pot ajuta uneori la reducerea sentimentelor de anxietate sau panică pe care le aveți din cauza ornitofobiei.

Unele medicamente care pot fi prescrise includ:

 • Antidepresive. Antidepresivele numite inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) sunt uneori folosite pentru tratarea anxietății. Exemplele includ Prozac , Paxil și Zoloft .
 • Sedative. Numite benzodiazepine , aceste medicamente vă pot ajuta să vă simțiți relaxat și calm. Acestea sunt de obicei utilizate pe termen scurt. Exemplele includ Xanax și Valium .
 • Beta-blocante. Adesea utilizate pentru tratarea afecțiunilor cardiovasculare, aceste medicamente pot ajuta la simptome de anxietate, cum ar fi bătăile rapide ale inimii.

Care este perspectiva?

O fobie specifică, cum ar fi ornitofobia, poate fi gestionată dacă primiți un tratament adecvat. Când primiți tratament precum psihoterapia sau medicamentele, perspectivele sunt bune.

Pentru a obține cele mai bune rezultate, este foarte important să respectați planul de tratament dezvoltat împreună cu terapeutul dumneavoastră. Lucrând împreună cu terapeutul dvs., vă puteți depăși fobia.

Linia de jos

Ornitofobia este o frică de păsări. Persoanele cu ornitofobie se confruntă cu frică sau anxietate intensă, exagerată, atunci când se gândesc sau se află în preajma păsărilor.

Știu adesea că frica lor este nerezonabilă, dar simt că nu o pot controla.

Fobii specifice precum ornitofobia pot fi tratate prin metode precum psihoterapia sau medicamentele. Primirea unui tratament adecvat și respectarea planului de tratament vă poate ajuta să vă controlați fobia.

Leave a reply