Luteină și zeaxantină: beneficii, dozare și surse alimentare

Luteina și zeaxantina sunt două carotenoide importante, care sunt pigmenți produși de plante care conferă fructelor și legumelor o nuanță galbenă până la roșiatică.

Sunt foarte asemănători din punct de vedere structural, cu doar o ușoară diferență în aranjamentul atomilor lor.

Ambii sunt antioxidanți puternici și oferă o serie de beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, luteina și zeaxantina sunt cele mai cunoscute pentru protejarea ochilor.

Acest articol discută despre beneficiile luteinei și zeaxantinei, precum și despre dozele suplimentelor, siguranța și sursele alimentare.

Sunt antioxidanți importanți

Luteina și zeaxantina sunt antioxidanți puternici care vă protejează corpul împotriva moleculelor instabile numite radicali liberi.

În exces, radicalii liberi vă pot deteriora celulele, pot contribui la îmbătrânire și pot duce la progresia unor boli precum bolile de inimă, cancerul, diabetul de tip 2 și boala Alzheimer.

Luteina și zeaxantina protejează proteinele, grăsimile și ADN-ul corpului de factorii de stres și pot chiar ajuta la reciclarea glutationului , un alt antioxidant cheie din corpul dumneavoastră.

În plus, proprietățile lor antioxidante pot reduce efectele colesterolului LDL „rău”, scăzând astfel acumularea plăcii în arterele dumneavoastră și reducând riscul de boli de inimă.

Luteina și zeaxantina lucrează, de asemenea, pentru a vă proteja ochii de deteriorarea radicalilor liberi.

Ochii tăi sunt expuși atât la oxigen, cât și la lumină, care, la rândul lor, promovează producerea de radicali liberi dăunători ai oxigenului. Luteina și zeaxantina anulează acești radicali liberi, deci nu mai pot să vă deterioreze celulele oculare.

Acești carotenoizi par să funcționeze mai bine împreună și pot combate radicalii liberi mai eficient atunci când sunt combinați, chiar și la aceeași concentrație.

REZUMAT

Luteina și zeaxantina sunt antioxidanți importanți, care vă protejează celulele de daune. În special, acestea sprijină eliminarea radicalilor liberi în ochii tăi.

Sprijină sănătatea ochilor

Luteina și zeaxantina sunt singurele carotenoide dietetice care se acumulează în retină, în special regiunea maculei, care se află în partea din spate a ochiului.

Deoarece se găsesc în cantități concentrate în macula, sunt cunoscuți ca pigmenți maculari.

Macula este esențială pentru viziune. Luteina și zeaxantina acționează ca antioxidanți importanți în această zonă, protejându-vă ochii de radicalii liberi dăunători. Se crede că o reducere a acestor antioxidanți în timp poate afecta sănătatea ochilor.

Luteina și zeaxantina acționează, de asemenea, ca un efect natural de protecție solară prin absorbția excesului de energie luminoasă. Se crede că vă protejează în mod special ochii de lumina albastră dăunătoare.

Mai jos sunt câteva condiții cu care luteina și zeaxantina pot ajuta:

  • Degenerescența maculară legată de vârstă (AMD): Consumul de luteină și zeaxantină poate proteja împotriva progresiei AMD către orbire.
  • Cataracta: Cataracta sunt pete tulburi în partea din față a ochiului. Consumul de alimente bogate în luteină și zeaxantină poate încetini formarea acestora.
  • Retinopatie diabetică: În studiile de diabet la animale, suplimentarea cu luteină și zeaxantină a demonstrat că reduce markerii stresului oxidativ care afectează ochii.
  • Desprinderea ochilor: Șobolanii cu dezlipiri de ochi cărora li s-au administrat injecții cu luteină au avut cu 54% mai puțină deces celular decât cei injectați cu ulei de porumb.
  • Uveită: Aceasta este o afecțiune inflamatorie în stratul mijlociu al ochiului. Luteina și zeaxantina pot ajuta la reducerea procesului inflamator implicat.

Cercetările pentru a sprijini luteina și zeaxantina pentru sănătatea ochilor sunt promițătoare, dar nu toate studiile arată beneficii. De exemplu, unele studii nu au găsit nicio legătură între aportul de luteină și zeaxantină și riscul de debut precoce degenerescență maculară legată de vârstă.

Deși există mulți factori în joc, a avea suficientă luteină și zeaxantină este încă crucial pentru sănătatea ochilor.

REZUMAT

Luteina și zeaxantina pot contribui la îmbunătățirea sau reducerea progresiei multor afecțiuni ale ochilor, dar nu pot reduce riscul de degenerescență de vârstă cu debut precoce.

Vă poate proteja pielea

Abia în ultimii ani au fost descoperite efectele benefice ale luteinei și zeaxantinei asupra pielii .

Efectele lor antioxidante le permit să vă protejeze pielea de razele ultraviolete (UV) dăunătoare ale soarelui.

Un studiu efectuat pe animale de două săptămâni a arătat că șobolanii care au primit 0,4% diete îmbogățite cu luteină și zeaxantină au avut mai puțină inflamație a pielii indusă de UVB decât cei care au primit doar 0,04% din acești carotenoizi.

Un alt studiu efectuat pe 46 de persoane cu piele uscată ușoară până la moderată a constatat că cei care au primit 10 mg de luteină și 2 mg de zeaxantină au îmbunătățit semnificativ tonusul pielii, comparativ cu grupul de control.

Mai mult, luteina și zeaxantina vă pot proteja celulele pielii de îmbătrânirea prematură și de tumorile induse de UVB.

REZUMAT

Luteina și zeaxantina funcționează ca antioxidanți de susținere a pielii. Îl pot proteja de daunele provocate de soare și pot ajuta la îmbunătățirea tonusului pielii și la îmbătrânirea lentă.

Suplimentele de luteină și zeaxantină

Luteina și zeaxantina sunt recomandate pe scară largă ca suplimente alimentare pentru prevenirea pierderii vizuale sau a bolilor oculare.

De obicei provin din flori de gălbenele și amestecate cu ceruri, dar pot fi fabricate și sintetic.

Aceste suplimente sunt deosebit de populare în rândul adulților în vârstă, care sunt îngrijorați de sănătatea ochilor.

Nivelurile scăzute de luteină și zeaxantină în ochi sunt asociate cu degenerescența maculară legată de vârstă (DMA) și cataractă, în timp ce nivelurile mai mari din sânge ale acestor carotenoizi sunt legate de un risc redus de până la 57%.

Alte persoane pot beneficia de suplimente de luteină și zeaxantină, deoarece aportul alimentar de carotenoizi este adesea scăzut.

Suplimentarea cu luteină și zeaxantină vă poate îmbunătăți, de asemenea, starea generală de antioxidant, care poate oferi o protecție mai mare împotriva factorilor de stres.

REZUMAT

Suplimentele de luteină și zeaxantină au devenit foarte populare în rândul persoanelor preocupate de sănătatea ochilor, dar pot aduce beneficii și celor cu aport alimentar slab.

Dozare

În prezent, nu există un aport alimentar recomandat pentru luteină și zeaxantină.

Mai mult decât atât, cantitatea de luteină și zeaxantină pe care corpul dvs. o necesită poate depinde de cantitatea de stres pe care o suportă. De exemplu, fumătorii pot avea nevoie de mai multă luteină și zeaxantină, deoarece tind să aibă niveluri mai scăzute de carotenoizi, comparativ cu nefumătorii .

Se estimează că americanii consumă în medie 1-3 mg de luteină și zeaxantină zilnic. Cu toate acestea, este posibil să aveți nevoie de mult mai mult decât atât pentru a vă reduce riscul de degenerescență maculară legată de vârstă (DMA).

De fapt, 6-20 mg de luteină dietetică pe zi sunt asociate cu un risc redus de afecțiuni ale ochilor.

Cercetările din Studiul 2 asupra bolilor oculare legate de vârstă (AREDS2) au constatat că 10 mg de luteină și 2 mg de zeaxantină au determinat o reducere semnificativă a progresiei către degenerescența maculară avansată legată de vârstă.

De asemenea, suplimentarea cu 10 mg de luteină și 2 mg de zeaxantină poate îmbunătăți tonusul general al pielii.

REZUMAT

10 mg de luteină și 2 mg de zeaxantină par a fi eficiente în studii, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru a identifica doza optimă pentru sănătate.

Efecte secundare potențiale și siguranță

Se pare că există foarte puține efecte secundare asociate cu suplimentele de luteină și zeaxantină.

Un studiu ocular pe scară largă nu a constatat efecte adverse ale suplimentelor de luteină și zeaxantină pe parcursul a cinci ani. Singurul efect secundar identificat a fost îngălbenirea pielii care nu a fost considerată dăunătoare.

Cu toate acestea, un studiu de caz a constatat dezvoltarea cristalelor în ochii unei femei mai în vârstă care a suplimentat cu 20 mg de luteină pe zi și, de asemenea, a consumat o dietă bogată în luteină timp de opt ani.

Odată ce a încetat să mai ia suplimentul, cristalele au dispărut într-un ochi, dar au rămas în celălalt.

Luteina și zeaxantina au un profil de siguranță excelent.

Cercetările estimează că 0,45 mg pe kilogram (1 mg pe kg) de greutate corporală a luteinei și 0,34 mg pe kilogram (0,75 mg pe kg) de greutate corporală de zeaxantină pe zi sunt sigure. Pentru o persoană de 154 de kilograme (70 kg), aceasta echivalează cu 70 mg de luteină și 53 mg de zeaxantină.

Un studiu efectuat la șobolani nu a constatat efecte adverse pentru luteină sau zeaxantină pentru doze zilnice de până la 1.814 mg per kilogram (4.000 mg / kg) de greutate corporală, care a fost cea mai mare doză testată.

Deși există foarte puține efecte secundare raportate ale suplimentelor de luteină și zeaxantină, sunt necesare mai multe cercetări pentru a evalua efectele secundare potențiale ale aporturilor foarte mari.

REZUMAT

Luteina și zeaxantina sunt în general sigure pentru a se suplimenta la dozele recomandate, dar îngălbenirea pielii poate apărea în timp.

Surse de hrana

Deși luteina și zeaxantina sunt responsabile pentru culorile strălucitoare ale multor fructe și legume, ele se găsesc de fapt în cantități mai mari în legumele cu frunze verzi.

Interesant este faptul că clorofila din legumele de culoare verde închis maschează pigmenții de luteină și zeaxantină, deci legumele apar de culoare verde.

Sursele cheie ale acestor carotenoizi includ kale, patrunjel, spanac, broccoli și mazăre. Kale este una dintre cele mai bune surse de luteină, cu 48-115 mcg pe gram de varză. Prin comparație, un morcov poate conține doar 2,5-5,1 mcg de luteină pe gram.

Sucul de portocale, pepene galben, kiwi, ardei roșu, dovlecei și struguri sunt, de asemenea, surse bune de luteină și zeaxantină și puteți găsi o cantitate decentă de luteină și zeaxantină și în grâul dur și porumb.

În plus, gălbenușul de ou poate fi o sursă importantă de luteină și zeaxantină, deoarece conținutul ridicat de grăsimi al gălbenușului poate îmbunătăți absorbția acestor substanțe nutritive.

Grăsimile îmbunătățesc absorbția luteinei și zeaxantinei, astfel încât includerea lor în dieta ta, cum ar fi ulei de măsline într-o salată verde sau unt sau ulei de nucă de cocos cu verdele tău gătit, este o idee bună.

REZUMAT

Legumele de culoare verde închis, cum ar fi varza, spanacul și broccoli, sunt surse fantastice de luteină și zeaxantină. Alimente precum gălbenușul de ou, ardeii și strugurii sunt și ele surse bune.

Linia de fund

Luteina și zeaxantina sunt puternici carotenoizi antioxidanți, găsiți în cantități mari în legumele de culoare verde închis și disponibile sub formă de supliment.

Dozele zilnice de 10 mg de luteină și 2 mg de zeaxantină pot îmbunătăți tonusul pielii, vă pot proteja pielea de daunele provocate de soare și pot reduce progresia degenerescenței maculare legate de vârstă și a cataractei.

Aporturile dietetice ale acestor carotenoizi sunt scăzute în dieta medie, oferindu-vă posibil doar un alt motiv bun pentru a vă crește aportul de fructe și legume.

Leave a reply