Despre imunitatea dobandita

Sistemul dumneavoastră imunitar face o mulțime de lucruri uimitoare. Menținerea puternică a acestui sistem îl ajută să combată infecțiile, astfel încât să puteți rămâne sănătos.

Deși ești născut cu toate celulele sistemului imunitar, acesta devine mai puternic pe parcursul vieții pe măsură ce îți expui corpul la mai mulți germeni. Aceasta se numește imunitate dobândită.

În acest articol, aruncăm o privire mai atentă despre ce este imunitatea dobândită, de ce este importantă și cum o puteți consolida.

Ce este imunitatea dobândită? 

Imunitatea dobândită este imunitatea pe care o dezvolți de-a lungul vieții. Poate proveni de la:

 • un vaccin
 • expunerea la o infecție sau boală
 • anticorpi ai altei persoane (celule imune care combate infecția)

Când agenții patogeni (germeni) sunt introduși în corpul tău dintr-un vaccin sau o boală, corpul tău învață să țintească acești germeni în viitor, făcând noi anticorpi.

Anticorpii de la o altă persoană vă pot ajuta organismul să lupte împotriva unei infecții – dar acest tip de imunitate este temporar.

Imunitatea dobândită este diferită de imunitatea înnăscută, cu care ești născut. Sistemul dumneavoastră imunitar innascut nu combate germenii specifici.

În schimb, protejează împotriva tuturor germenilor, cum ar fi bacteriile și virusurile, încercând să le împiedice să intre în corpul tău. Sistemul dumneavoastră imunitar înnăscut include lucruri precum:

 • reflexul tău
 • acid gastric
 • pielea ta și enzimele sale
 • mucus

Dacă agenții patogeni trec prin barierele sistemului imunitar înnăscut, anticorpi specifici din restul sistemului imunitar trebuie să se mobilizeze pentru a-i combate.

Imunitatea activă și imunitatea pasivă sunt cele două tipuri de imunitate dobândită.

Imunitate activă

Imunitatea activă este cel mai frecvent tip. Se dezvoltă ca răspuns la o infecție sau vaccinare. Aceste metode îți expun sistemul imunitar la un tip de germen sau agent patogen (în vaccinări, doar o cantitate mică).

Celulele imune numite celule T și B recunosc că există un agent patogen „invadator” și activează sistemul imunitar pentru a-l combate.

Data viitoare când celulele imunitare T și B vor întâlni acel germen specific, îl vor recunoaște și vor activa imediat restul sistemului imunitar pentru a vă împiedica să vă îmbolnăviți.

Imunitate pasivă

Imunitatea pasivă se dezvoltă după ce primiți anticorpi de la cineva sau din altă parte. Acest tip de imunitate este de scurtă durată, deoarece nu determină ca sistemul dumneavoastră imunitar să recunoască agentul patogen în viitor.

Există două tipuri principale de imunitate pasivă:

 • Anticorpii materni sunt anticorpi care se transferă de la mamă la copil. Acest lucru se întâmplă de obicei prin placentă sau prin laptele matern , în special în primele zile după naștere.
 • Tratamentele cu imunoglobulină sunt anticorpi care sunt de obicei folosiți pentru a trata persoanele cu risc de infecții, precum un șarpe sau un copil născut la o mamă cu hepatită B. Acești anticorpi sunt făcuți într-un laborator sau provin de la alte persoane sau animale.

Care este diferența dintre sursele naturale de imunitate și cele artificiale? 

Atât sursele naturale și artificiale de imunitate pot fi active sau pasive.

 • Sursele naturale nu vă sunt date în mod special pentru a vă spori imunitatea. În schimb, sunt ceva pe care îl achiziționați prin mijloace naturale, cum ar fi o infecție sau de la mama dvs. în timpul nașterii.
 • Surse artificiale de imunitate vă sunt oferite pentru un scop specific. Acestea includ tratamente de vaccinare sau imunoglobuline.

De ce este importantă imunitatea? 

Sistemul dumneavoastră imunitar vă ajută să vă mențineți sănătos, gândindu-vă când ceva dăunător intră în corpul dvs. și apoi luptându-l astfel încât să nu vă îmbolnăviți. Cu cât sistemul imunitar este mai puternic, cu atât este mai probabil să rămâi sănătos.

Un sistem imunitar sănătos:

 • atacă virusuri și bacterii care vă pot îmbolnăvi
 • ajută la vindecarea rănilor
 • provoacă inflamații atunci când trebuie, cum ar fi o febră pentru a ajuta la scăparea unei infecții generale
 • oprește inflamația pe termen lung

Imunitatea dobândită îți face sistemul imunitar mai puternic. Vaccinurile, de exemplu, îți expun sistemul imunitar la cantități mici de agenți patogeni care nu te vor îmbolnăvi.

Sistemul tău imunitar învață cum să recunoască acești germeni, așa că data viitoare când îi va întâlni, sistemul tău imunitar va ști să îi combată în mod natural.

Cum îți poți crește imunitatea? 

Obținerea vaccinărilor recomandate este cea mai bună metodă de a-ți stimula imunitatea dobândită.

Oamenii au nevoie de vaccinuri diferite în funcție de vârsta lor, de unde locuiesc și de locul de muncă. În general, majoritatea adulților își pot spori imunitatea cu vaccinări împotriva:

 • gripă
 • rujeola, oreionul și rubeola ( vaccinul MMR )
 • tetanos, difterie și pertussis (tuse convulsivă) ( vaccinul Tdap )

Discutați cu medicul dumneavoastră despre ce vaccinuri ar trebui să primiți.

De asemenea, vă puteți ajuta să vă îmbunătățiți imunitatea luând doar antibiotice pentru condițiile pe care bacteriile – nu virusurile – le provoacă. De exemplu, antibioticele nu vor ajuta la curățarea unei răceli sau gripe, deoarece o infecție virală provoacă aceste boli.

De asemenea, este important să iei cursul complet al antibioticelor dacă medicul tău le prescrie pentru a ajuta la combaterea unei infecții bacteriene.

Concluzie

Imunitatea dobândită vă ajută sistemul imunitar să devină mai puternic. Și cu cât sistemul imunitar este mai puternic, cu atât este mai puțin probabil să te îmbolnăvești.

Când sistemul dumneavoastră imunitar este expus unui agent patogen, învață să-l recunoască. Acest lucru vă poate face sistemul imunitar mai bine echipat pentru a lupta împotriva acestui tip de germeni data viitoare când sunteți expus la el.

Obținerea vaccinărilor recomandate este cel mai bun mod de a vă ajuta să vă construiți imunitatea dobândită și să vă stimulați sistemul imunitar.

Leave a reply