Tot ce trebuie sa stiti despre imbatranirea prematura

Pe măsură ce îmbătrânești, procesele interne ale corpului tău – de la cifra de afaceri a celulelor pielii la recuperarea antrenamentului – încetinesc și durează mai mult până la completare sau reîncărcare.

Acest lucru lasă loc să apară semne de îmbătrânire, cum ar fi ridurile și oboseala.

Aceste schimbări pot fi surprinzătoare dacă se întâmplă mai devreme decât se aștepta, de unde și termenul de îmbătrânire „prematură”.

Este imposibil să evitați complet aceste schimbări, dar există modalități de a reduce semnele îmbătrânirii în corpul vostru – mai ales dacă se întâmplă înainte de a fi gata să le îmbrățișați.

Iată ce trebuie să urmăriți, de ce se întâmplă și multe altele.

Care sunt semnele îmbătrânirii premature?

Procesul de îmbătrânire arată diferit pentru toată lumea, dar există anumite semne de îmbătrânire care sunt considerate „premature” dacă le observați înainte de a împlini 35 de ani.

Pete de soare

Petele solare, denumite și pete de vârstă și pete ale ficatului, sunt pete plate pe pielea ta provocate de ani de expunere la soare.

Aceste pete hiper-pigmentate se pot dezvolta pe fața, spatele mâinilor sau pe antebrațe.

Acestea tind să apară la 40 de ani sau după aceea. Persoanele cu o piele mai corectă, cum ar fi Fitzpatrick tip 1 și 2 , pot observa aceste dezvoltări ale soarelui mai devreme.

Mâinile aspre

În timp, straturile superioare ale pielii tale devin mai subțiri și conțin mai puține proteine ​​de structurare, cum ar fi colagenul, care conferă pielii tale forma sa.

În consecință, mâinile tale pot începe să pară mai venoase, mai subțiri și predispuse la riduri.

Nu există o măsurătoare obiectivă pentru momentul în care mâinile încep să pară mai în vârstă, dar majoritatea oamenilor au tendința de a o observa la sfârșitul anilor 30 și 40 de ani.

Inflamație sau hiperpigmentare de-a lungul toracelui

Multe persoane dezvoltă decolorarea neplăcută pe piept pe măsură ce îmbătrânesc.

Similar cu petele solare, aceste zone de pigment diferit pot fi cauzate de deteriorarea celulelor tale din cauza expunerii la soare.

Acest tip de hiperpigmentare nu este întotdeauna legat de îmbătrânire. Poate fi rezultatul eczemelor sau al altor afecțiuni ale pielii care afectează celulele melaninei din pielea ta.

Nu există o vârstă medie în care apare de obicei această afecțiune a pielii.

Pielea uscată sau mâncărime

Pielea uscată sau mâncărime ( xeroza cutis ) se poate întâmpla mai des. Asta pentru că subțierea pielii este mai susceptibilă la deshidratare.

Este posibil să observați pielea dvs. devenind mai uscată și mai predispusă la apariție a flăcărilor în timp ce vă apropiați de 40 de ani.

Riduri sau apăsare

Odată cu intrarea în 30 de ani, pielea îți încetinește producția de colagen , proteina care conferă pielii tale forma. Colagenul este ceea ce îți ajută pielea să-și dea drumul la spate și să rămână plictisită.

Cu mai puțin colagen în piele, este mai ușor să apară ridurile vizibile și să apară. Este posibil să observați că acest lucru se întâmplă mai mult în zonele din jurul mușchilor folosiți frecvent, cum ar fi fruntea sau în care sunteți mai expus la soare.

Vârsta în care oamenii observă pentru prima dată ridurile variază, cu un standard mic pentru momentul când este „prematur”.

Și uneori, îmbătrânirea nu poate fi nici măcar responsabilă. Ar putea fi pur și simplu murdărie sau deshidratare .

Pierderea parului

Căderea părului se întâmplă pe măsură ce celulele stem care declanșează o creștere nouă a părului în foliculii dvs. de păr dispar.

Schimbările hormonale, factorii de mediu, genetica și dieta dvs. joacă un rol important în cât de repede se întâmplă acest lucru.

Pâna la 40 la sută femeile de peste 70 de ani se confruntă cu căderea părului. Barbatii o experimenteaza mai devreme, cu 50 la sută văzând căderea părului după vârsta de 50 de ani.

Ce provoacă îmbătrânirea prematură?

Există o serie de factori diferiți care au un efect direct asupra cât de rapid apar aceste semne pe corpul tău.

Fumat

Toxinele din fumul de țigară expun pielea ta la stresul oxidativ. Acest lucru provoacă uscăciune, riduri și alte semne de îmbătrânire prematură.

Expunere la soare și bronzare

Paturile bronzante și expunerea la soare îți penetrează pielea cu ajutorul razelor UV. Aceste raze deteriorează ADN-ul din celulele pielii tale, provocând riduri.

genele

Există câteva afecțiuni genetice foarte rare care vă pot provoca semne de îmbătrânire în copilărie și pubertate timpurie. Aceste afecțiuni se numesc progeria.

Sindromul Werner afectează 1 milion de oameni . Aceasta provoacă o dezvoltare a pielii încrețite, a părului grăbit și a chelie între 13 și 30 de ani .

Sindromul Hutchinson-Gilford este o afecțiune și mai rară, care afectează 1 din 8 milioane de copii .

Copiii cu acest sindrom nu cresc la fel de repede ca alții din grupa lor de vârstă. De asemenea, ei prezintă membre subțiri și chelie. Speranța medie de viață pentru copiii care trăiesc cu sindromul Hutchinson-Gilford este de 13 ani .

Există și alți factori?

Mai multe obiceiuri de stil de viață pot contribui la cât de repede corpul tău prezintă semne de îmbătrânire, chiar dacă acestea nu sunt o cauză primară.

Obiceiuri de somn

Somnul oferă corpului tău o oportunitate de a reîmprospăta și regenera celulele.

Macar un mic studiu a indicat că calitatea slabă a somnului este legată de semne crescute de îmbătrânire și o funcție de barieră a pielii diminuată.

Cura de slabire

Unele cercetări sugerează că consumul unei diete bogate în zahăr și carbohidrați rafinați îți pot deteriora pielea în timp.

Aportul de alcool și cofeină

Consumul de alcool îți deshidratează excesiv corpul. De-a lungul timpului, această deshidratare vă poate provoca pielea să se alunge și să își piardă forma.

Cofeina poate avea un efect similar , deși există cercetări contradictorii cu privire la dacă consumul zilnic de cafea provoacă riduri.

Mediu inconjurator

Petele și ridurile pigmentare poate fi declanșat sau agravat de poluanții de mediu.

Din moment ce pielea ta intră în contact direct cu aerul din jurul tău, bariera tegumentară este supusă toxinelor și poluanților din mediul tău zilnic.

Stres

Un stil de viață stresant poate declanșa un răspuns inflamator în corpul vostru, precum și vă poate răni obiceiurile de somn. Hormoni de stres și inflamație îți poate îmbătrâni mai repede corpul.

Ce poti sa faci

Odată ce observați semnele îmbătrânirii, puteți face măsuri pentru a aborda modul în care corpul dvs. se schimbă – sau puteți permite naturii să își ia cursul.

Nu există un mod corect sau greșit de a îmbătrâni, și orice alegeți să faceți cu corpul dvs. depinde în totalitate de dvs..

Dacă aveți pete solare

Dacă observați pete solare, începeți să vedeți un dermatolog care să excludă alte afecțiuni ale pielii.

După ce știi sigur cu ce ai de-a face, ia în considerare ce schimbări de stil poți face.

Purtați protecție solară cu cel puțin 30 de SPF zilnic pentru a vă proteja de razele UV și pentru a reduce expunerea directă la soare ori de câte ori este posibil. Acoperirea atunci când ieșiți afară poate ajuta la evitarea apariției altor pete.

Puteți încerca, de asemenea, să tratați punctele solare în mod topic pentru a vedea dacă se estompează. Aloe vera, vitamina C și produsele care conțin acid alfa hidroxi pot ajuta la tratarea petelor solare.

Dacă acestea nu sunt eficiente, tratamentul clinic pentru petele solare include terapie intensă cu lumină pulsată , crioterapie și coji chimice .

Dacă aveți mancarimi la mâini

Dacă mâinile tale par a fi cu mancarimi, cu piele translucidă, fragilă și vene vizibile, începe să le hidratezi în mod regulat.

S-ar putea să fie timpul să încercați un produs nou care să blocheze hidratarea în bariera pielii. De asemenea, este posibil să doriți să aplicați protecție solară cu cel puțin 30 SPF pe mâini .

Dacă mâinile dvs. sunt expuse în mod regulat la substanțe chimice și poluanți prin munca pe care o faceți sau treburile gospodărești, s-ar putea să nu fie posibil să vă opriți complet expunerea la aceste lucruri.

În schimb, faceți mici schimbări – cum ar fi să vă purtați mănuși atunci când spălați vasele sau să vă plicați grădina.

Dacă te preocupă cum arată mâinile tale, vorbește cu un dermatolog.

Tratamentele clinice pentru mâinile care au îmbătrânit includ coji chimice , umpluturi dermice și tratament cu laser.

Dacă aveți inflamație sau hiperpigmentare

Dacă aveți decolorare pe piept, începeți să vă protejați zona din corp de soare de fiecare dată când este posibil.

Folosiți protecție solară cu cel puțin 30 de SPF în fiecare zi și acordați atenție atenției acoperirii părților pielii care au fost deteriorate.

Hidratează frecvent zona și încearcă să găsești o loțiune cu vitamina C sau retinoizi.

Există produse pe care un medic le poate prescrie pentru a trata hiperpigmentarea în zona toracică. Steroizii ușori și agenții de albire pot estompa în timp aspectul hiperpigmentării.

Dacă aveți pielea uscată sau mâncărime

Dacă pielea ta este plină, uscată și mâncărime, poate doriți să vorbiți cu un dermatolog și să excludeți orice alte condiții de sănătate.

După ce știi că pielea ta uscată este un semn al îmbătrânirii și nu un simptom al altceva, începe să te concentrezi asupra factorilor de viață.

Bea mai multă apă pentru a menține hidratarea pe tot corpul și pe pielea ta. Faceți dușuri mai scurte folosind apă călduță.

Determinați dacă uscăciunea este rezultatul tipului dvs. de piele sau dacă este de fapt deshidratat, întrucât tratamentele pentru ambele diferă.

Apoi găsește un produs hidratant care funcționează pentru tine și aplică-l zilnic.

Dacă schimbarea rutinei la domiciliu nu funcționează, vorbiți cu un medic despre o crema hidratantă care are ingrediente mai puternice pentru protejarea pielii.

Dacă aveți riduri sau pielea înfiorătoare

Dacă pielea ta se desfășoară sau observi riduri, poți face mai multe lucruri .

Începeți prin a vă proteja pielea în fiecare zi cu o protecție solară cu cel puțin 30 SPF. Limitați-vă expunerea la soare purtând pălării cu o îmbrăcăminte puțină și liberă care vă acoperă membrele.

Dacă fumați, renunțarea poate ajuta la prevenirea deteriorării pielii.

Bea apă și hidratează-ți pielea în fiecare zi. Produse cosmetice cu extracte de ceai verde, vitamina A, vitamina C, retinoizi și anti-oxidanțipoate ajuta.

Dacă doriți să parcurgeți traseul clinic, proceduri precum Botox și umpluturi dermice pot face ca pielea dvs. să pară mai puțin ridată și mai plină sau ridicată.

Dacă aveți căderea părului

În cazul în care părul tău scade sau devine mai subțire , ia în considerare achiziționarea unui șampon și produs de balsam menit să abordeze problema.

Asigurați-vă că dieta dvs. este plină de alimente nutritive care vă hrănesc părul. Luați în considerare adăugarea unui supliment multivitaminic sau vitaminic pentru a vă ajuta organismul să facă cheratină .

Produsele pentru căderea părului sunt diferite pentru bărbați și femei .

Rogaina (minoxidil) și Propecia (finasteridul) sunt tratamente populare fără vânzare.

Se poate inversa?

Nu puteți opri îmbătrânirea complet – și acesta este un lucru bun.

Experiențele vin odată cu vârsta și există momente în care pielea noastră sau corpul nostru vor reflecta asta.

Când vine vorba de încetinirea semnelor care nu-ți plac, este vorba de prevenire și de a oferi celulelor tale un impuls prin produse sau modificări ale stilului de viață.

În unele cazuri, îngrijirea pielii tale poate permite un proces de vindecare care restabilește o parte din aspectul pielii tale și restabilește un pic din structura acesteia.

Discutați cu un medic sau un alt furnizor de servicii medicale

Unele simptome ar trebui să semnaleze o consultare cu un medic sau dermatolog.

Petele solare, de exemplu, pot fi dificil de diferențiat de alunițe sau alte pete.

Un medic poate verifica dacă locul sau decolorarea nu este un semn al unei alte afecțiuni de sănătate.

Parul subtire poate fi rezultatul malnutritiei sau al stresului excesiv, asa ca intreaba si un medic despre asta.

Dacă sunteți îngrijorat de semnele îmbătrânirii – ceea ce este normal, ce nu, și dacă puteți face altceva – discutați cu un medic.

Acestea vă pot ajuta să creați un plan de îngrijire care să vă adreseze mediul, stilul de viață și istoricul familiei.

Cum se poate preveni îmbătrânirea în continuare

Mulți factori afectează cât de vizibile vor fi semnele tale de îmbătrânire. Unele pe care le puteți controla, altele altele nu.

Folosiți protecție solară

Purtarea de protecție solară cu cel puțin SPF 30 în fiecare zi poate fi cel mai mare lucru pe care îl puteți face pentru a preveni semnele îmbătrânirii premature.

Fii atent la mai mult decât la fața ta

Nu vă limitați regimul de hidratare și de protecție a pielii doar la fața voastră. Asigurați-vă că folosiți și protecție solară cu cel puțin 30 SPF și loțiune pe restul corpului.

Introduceți un produs nou simultan – și dați-i timp să funcționeze

Unele produse fac afirmații puternice pentru încetinirea imediată a semnelor de îmbătrânire. Adevărul este că orice produs cosmetic va dura ceva timp pentru a vedea rezultatele vizibile .

Asigurați-vă că eliminați toate machiajul înainte de culcare

Obiceiurile tale de spălare a feței pot influența felul în care apare pielea ta.

Spălați-vă fața de două ori pe zi folosind apă caldă și un demachiant ușor. Asigurați-vă că fața dvs. este lipsită de fundație și alte reziduuri înainte de a vă culca.

Lipiți un program de somn

Somnul este esențial pentru toate organele corpului, inclusiv pentru pielea ta.

Urmarea unui program de somn vă va oferi pielii timp pentru a vă reîmprospăta și reînnoi zilnic.

Mănâncă o dietă echilibrată

O dietă echilibrată vă asigură că veți obține toată nutriția de care corpul are nevoie pentru a produce celule sănătoase ale pielii .

Stai hidratat

Deshidratarea poate face ca ridurile să apară mai repede. Bea 8 căni de apă pe zi pentru a- ți hidrata corpul .

Fii activ

Exercitiile zilnice iti imbunatatesc circulatia, ceea ce mentine pielea mai sanatoasa . Aceasta vă poate ajuta pielea să pară mai tânără.

Renunța la fumat

Dacă încetați să vă expuneți pielea la toxinele în fumul de țigară, veți oferi pielii dvs. timp pentru a se repara.

Un studiu mai vechi a descoperit că participanții care au renunțat la fumat au observat că pielea lor părea mai tinerească după ce a renunțat .

Practicați managementul stresului

Găsiți o tehnică de ameliorare a stresului care funcționează pentru dvs. și faceți din ea un obicei. Yoga, plimbările prin natură și meditația sunt toate mecanisme dovedite de a face față.PROVOCĂRI DE SĂNĂTATEEști curioasă în ceea ce privește alimentația atentă? Faceți-vă provocarea noastră gratuită de 21 de zile

Leave a reply