Echinacea: beneficii, utilizări, efecte secundare și dozare

Echinacea, numită și coneflower purpuriu, este una dintre cele mai populare plante din lume.

Nativii americani l-au folosit de secole pentru a trata diferite afecțiuni.

Astăzi, este cel mai bine cunoscut ca un remediu pe bază de plante fără prescripție medicală pentru răceala obișnuită sau gripa. Cu toate acestea, este, de asemenea, utilizat pentru a trata durerea, inflamația, migrenele și alte probleme de sănătate.

Acest articol trece în revistă beneficiile, utilizările, efectele secundare și doza de echinacea.

Ce este Echinacea

Echinacea este numele unui grup de plante cu flori din familia margaretelor.

Sunt originari din America de Nord, unde cresc în pajiști și în zone deschise, împădurite.

În total, acest grup are nouă specii, dar numai trei sunt utilizate în suplimentele pe bază de plante – Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia și Echinacea pallida.

Atât părțile superioare, cât și rădăcinile plantei sunt utilizate în tablete, tincturi, extracte și ceaiuri.

Plantele Echinacea conțin o varietate impresionantă de compuși activi, cum ar fi acidul cafeic, alcamidele, acizii fenolici, acidul rosmarinic, poliacetilenele și multe altele.

În plus, studiile au legat echinacea și compușii lor de multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi inflamația redusă , imunitatea îmbunătățită și nivelul scăzut al zahărului din sânge.

REZUMAT

Echinacea este un grup de plante cu flori utilizate ca remediu popular pe bază de plante. Acestea sunt legate de multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea inflamației, îmbunătățirea imunității și scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Bogat în antioxidanți

Plantele Echinacea sunt încărcate cu compuși vegetali care funcționează ca antioxidanți .

Antioxidanții sunt molecule care vă ajută să vă apărați celulele împotriva stresului oxidativ, stare legată de boli cronice, precum diabetul, bolile de inimă și multe altele.

Unii dintre acești antioxidanți sunt flavonoidele, acidul cichoric și acidul rosmarinic.

Acești antioxidanți par a fi mai mari în extracte din fructele și florile plantelor, comparativ cu alte părți, cum ar fi frunzele și rădăcina.

În plus, plantele echinacea conțin compuși numiți alcamide, care pot spori și mai mult activitatea antioxidantă. Alcamidele pot reînnoi antioxidanții uzați și pot ajuta antioxidanții să ajungă mai bine la molecule care sunt predispuse la stres oxidativ.

REZUMAT

Echinacea este încărcată cu antioxidanți, cum ar fi flavonoide, acid cichoric și acid rosmarinic, care vă pot ajuta să vă apărați corpul împotriva stresului oxidativ.

Poate oferi mai multe beneficii pentru sănătate

Cercetările privind echinacea sugerează că oferă mai multe beneficii impresionante pentru sănătate.

Efect pozitiv asupra sistemului imunitar

Echinacea este cunoscută mai ales pentru efectele sale benefice asupra sistemului imunitar.

Numeroase studii au descoperit că această plantă vă poate ajuta sistemul imunitar să combată infecțiile și virușii, care vă pot ajuta să vă recuperați mai repede după boală .

Acesta este un motiv pentru care echinacea este adesea utilizată pentru a preveni sau trata răceala obișnuită.

De fapt, o revizuire a 14 studii a constatat că administrarea echinacea poate reduce riscul de a dezvolta răceli cu mai mult de 50% și poate scurta durata răcelilor cu o zi și jumătate .

Cu toate acestea, multe studii pe această temă sunt prost concepute și nu prezintă niciun beneficiu real. Acest lucru face dificil de știut dacă vreun beneficiu pentru răceli este de a lua echinacea sau pur și simplu din întâmplare.

Pe scurt, în timp ce echinacea poate crește imunitatea, efectele sale asupra răcelii sunt neclare.

Poate scădea nivelul zahărului din sânge

Creșterea zahărului din sânge vă poate crește riscul de probleme grave de sănătate.

Aceasta include diabetul de tip 2, bolile de inimă și alte câteva afecțiuni cronice.

Studiile cu eprubete au descoperit că plantele echinacea pot ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge .

Într-un studiu cu eprubete, s-a demonstrat că un extract de Echinacea purpurea suprimă enzimele care digeră carbohidrații. Acest lucru ar reduce cantitatea de zahăr care intră în sânge dacă este consumat.

Alte studii pe eprubete au constatat că extractele de echinacea au făcut celulele mai sensibile la efectele insulinei prin activarea receptorului PPAR-y, o țintă comună a medicamentelor pentru diabet.

Acest receptor funcționează prin eliminarea excesului de grăsime din sânge, care este un factor de risc pentru rezistența la insulină. Acest lucru facilitează reacția celulelor la insulină și zahăr.

Cu toate acestea, cercetările pe bază de om cu privire la efectele echinaceei asupra zahărului din sânge lipsesc.

Poate reduce sentimentele de anxietate

Anxietatea este o problemă comună care afectează aproape unul din cinci adulți americani.

În ultimii ani, plantele echinacea au apărut ca un potențial ajutor pentru anxietate.

Cercetările au descoperit că plantele echinacea conțin compuși care pot reduce sentimentele de anxietate. Acestea includ alcamide, acid rosmarinic și acid cafeic.

Într-un studiu efectuat la șoareci, trei din cinci probe de echinacea au contribuit la reducerea anxietății . În plus, nu au făcut șoarecii mai puțin activi, spre deosebire de dozele mai mari de tratamente standard.

Un alt studiu a constatat că extractul de Echinacea angustifolia a redus rapid sentimentele de anxietate atât la șoareci, cât și la oameni.

Cu toate acestea, de acum, există doar o mână de studii privind echinaceea și anxietatea. Este nevoie de mai multe cercetări înainte ca produsele echinacea să poată fi recomandate ca posibil tratament.

Proprietăți antiinflamatorii

Inflamația este modul natural al corpului tău de a promova vindecarea și de a se apăra.

Uneori inflamația poate scăpa de sub control și poate dura mai mult decât este necesar și așteptat. Acest lucru vă poate crește riscul de boli cronice și alte probleme de sănătate.

Mai multe studii au arătat că echinacea poate ajuta la reducerea excesului de inflamație.

Într-un studiu efectuat la șoarece, compușii echinacea au contribuit la reducerea markerilor inflamatori importanți și a pierderii memoriei cauzate de inflamație.

Într-un alt studiu de 30 de zile, adulții cu osteoartrită au constatat că administrarea unui supliment care conține extract de echinacea a redus semnificativ inflamația, durerea cronică și umflarea.

Interesant este că acești adulți nu au răspuns bine la medicamentele inflamatorii nesteroidiene convenționale (AINS), dar au găsit util suplimentul care conține extract de echinacea.

Poate ajuta la tratarea problemelor de piele

Cercetările au arătat că plantele echinacea pot ajuta la tratarea problemelor comune ale pielii.

Într-un studiu cu eprubete, oamenii de știință au descoperit că proprietățile anti-inflamatorii și anti-bacteriene ale echinacea au suprimat creșterea Propionibacterium , o cauză comună a acneei.

Într-un alt studiu efectuat pe 10 persoane sănătoase cu vârste cuprinse între 25 și 40 de ani, s-a constatat că produsele de îngrijire a pielii care conțin extract de echinacea îmbunătățesc hidratarea pielii și reduc ridurile.

În mod similar, sa demonstrat că o cremă care conține extract de Echinacea purpurea îmbunătățește simptomele eczemelor și ajută la repararea stratului exterior subțire și protector al pielii.

Cu toate acestea, extractul de echinaceea pare să aibă o durată scurtă de valabilitate, ceea ce face dificilă încorporarea în produsele comerciale de îngrijire a pielii.

Poate oferi protecție împotriva cancerului

Cancerul este o boală care implică creșterea necontrolată a celulelor.

Studiile cu eprubete au arătat că extractele de echinacea pot suprima creșterea celulelor canceroase și chiar declanșa moartea celulelor canceroase.

Într-un studiu cu eprubete, s-a arătat că un extract de Echinacea purpurea și acid chicoric (găsit în mod natural în plantele echinacea) declanșează moartea celulelor canceroase.

Într-un alt studiu cu eprubete, extracte din plante echinacea ( Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia și Echinacea pallida ) au ucis celulele canceroase umane din pancreas și colon prin stimularea unui proces numit apoptoză sau moartea celulară controlată.

Se crede că acest efect apare datorită proprietăților de stimulare a imunității echinacea.

Exista unele îngrijorări cu privire la faptul că echinacea ar putea interacționa cu tratamentele convenționale împotriva cancerului, cum ar fi doxorubicina, dar studii mai noi nu au găsit nicio interacțiune.

Acestea fiind spuse, sunt necesare studii umane înainte de a face recomandări.

REZUMAT

S-a demonstrat că echinacea îmbunătățește imunitatea, glicemia, anxietatea, inflamația și sănătatea pielii. Poate avea chiar proprietăți anti-cancer. Cu toate acestea, cercetarea umană asupra acestor beneficii este adesea limitată.

Efecte secundare potențiale

Produsele Echinacea par a fi sigure și bine tolerate pentru utilizare pe termen scurt.

Au existat cazuri în care oamenii au prezentat reacții adverse, cum ar fi :

  • Erupții cutanate
  • Piele iritata
  • Urticarie
  • Umflătură
  • Dureri de stomac
  • Greaţă
  • Respirație scurtă

Cu toate acestea, aceste reacții adverse sunt mai frecvente în rândul persoanelor cu alergii la alte flori, cum ar fi margaretele, crizantemele, gălbenele, ambrozie și multe altele.

Deoarece echinacea pare să stimuleze sistemul imunitar, persoanele cu tulburări autoimune sau persoanele care iau medicamente imunosupresoare ar trebui să o evite sau să consulte mai întâi medicii lor .

Deși pare a fi sigur pentru utilizarea pe termen scurt, efectele sale pe termen lung sunt încă relativ necunoscute.

REZUMAT

Echinacea pare a fi sigură și bine tolerată pe termen scurt, dar efectele sale pe termen lung sunt relativ necunoscute.

Recomandări de dozare

În prezent, nu există o recomandare oficială de dozare pentru echinacea.

Unul dintre motive este că rezultatele cercetării echinacea sunt foarte variabile.

În plus, produsele echinacea pot să nu conțină adesea ceea ce este scris pe etichetă . Un studiu a constatat că 10% din probele de produse echinacea nu conțineau echinacea.

Acesta este motivul pentru care ar trebui să achiziționați produse echinacea de la mărci de încredere.

Acestea fiind spuse, cercetările au constatat că următoarele doze sunt eficiente în sprijinirea imunității:

  • Extract pulbere uscat: 300-500 mg de Echinacea purpurea , de trei ori pe zi.
  • Tincturi de extract lichid: 2,5 ml, de trei ori pe zi sau până la 10 ml pe zi.

Cu toate acestea, este mai bine să urmați instrucțiunile care vin împreună cu suplimentul dvs. specific.

Rețineți că aceste recomandări sunt destinate utilizării pe termen scurt, deoarece efectele pe termen lung ale echinacea asupra corpului sunt încă relativ necunoscute.

REZUMAT

Produsele Echinacea sunt foarte variabile, ceea ce face dificilă stabilirea unei doze standard recomandate. Dozele variază în funcție de forma de echinacea pe care o utilizați.

Linia de fund

S-a demonstrat că echinacea îmbunătățește imunitatea, glicemia, anxietatea, inflamația și sănătatea pielii. Poate avea chiar proprietăți anti-cancer. Cu toate acestea, cercetarea umană este adesea limitată.

Este considerat sigur și bine tolerat pentru utilizare pe termen scurt.

Dozele sugerate variază în funcție de forma de echinacea pe care o utilizați.

Deși este utilizat în mod obișnuit pentru a trata răceala obișnuită, rezultatele în acest domeniu sunt mixte. În timp ce cercetările au arătat că poate ajuta la prevenirea răcelilor, la scurtarea duratei acestora sau la ameliorarea simptomatică, multe studii au fost prost concepute sau nu au arătat niciun beneficiu real.

Acestea fiind spuse, nu există multe produse cum ar fi echinacea cu efecte similare potențiale de stimulare a imunității, deci s-ar putea să merite să o încercați.

Leave a reply