Creierul stâng vs. Creierul drept: Ce înseamnă asta pentru mine?

Creierul uman este un organ complicat. La aproximativ 3 kilograme, conține aproximativ 100 de miliarde de neuroni și 100 de miliarde de conexiuni . Creierul tău este central pentru tot ceea ce crezi, simți și faci.

Creierul tău este împărțit în două jumătăți sau emisfere. În fiecare jumătate, anumite regiuni controlează anumite funcții.

Cele două părți ale creierului dvs. seamănă foarte mult, dar există o diferență uriașă în modul în care procesează informațiile. În ciuda stilurilor lor contrastante, cele două jumătăți ale creierului dvs. nu funcționează independent una de cealaltă.

Diferite părți ale creierului sunt conectate prin fibre nervoase. Dacă o leziune a creierului a întrerupt legătura dintre părți, ați putea funcționa în continuare. Dar lipsa integrării ar provoca unele afectări.

Creierul uman se reorganizează constant. Este adaptabil la schimbare, indiferent dacă este fizic sau prin experiență de viață. Este personalizat pentru învățare.

Pe măsură ce oamenii de știință continuă cartografierea creierului, obținem mai multe informații despre părțile care controlează funcțiile necesare. Aceste informații sunt vitale pentru avansarea cercetării bolilor și leziunilor cerebrale și a modului de recuperare a acestora.

Teoria creierului stâng / creierului drept

Teoria este că oamenii sunt fie cu creierul stâng, fie cu creierul drept, ceea ce înseamnă că o parte a creierului lor este dominantă. Dacă sunteți în cea mai mare parte analitic și metodic în gândirea dvs., vi se spune că sunteți înfrânat. Dacă aveți tendința de a fi mai creativ sau artistic, vi se pare că aveți un creier corect.

Această teorie se bazează pe faptul că cele două emisfere ale creierului funcționează diferit. Aceasta a ieșit la iveală pentru prima dată în anii 1960, datorită cercetărilor psihobiologului și laureatului premiului Nobel Roger W. Sperry.

Creierul stâng este mai verbal, analitic și mai ordonat decât creierul drept. Uneori se numește creier digital. Este mai bun la lucruri precum citirea, scrierea și calculele.

Conform cercetărilor datate ale lui Sperry, creierul stâng este, de asemenea, conectat la:

 • logică
 • secvențierea
 • gândire liniară
 • matematică
 • fapte
 • gândind în cuvinte

Creierul potrivit este mai vizual și mai intuitiv. Uneori este denumit creier analogic. Are un mod de gândire mai creativ și mai puțin organizat.

Cercetările datate ale lui Sperry sugerează că și creierul drept este conectat la:

 • imaginație
 • gândire holistică
 • intuiţie
 • arte
 • ritm
 • indicii nonverbale
 • vizualizarea sentimentelor
 • visând cu ochii deschiși

Știm că cele două părți ale creierului nostru sunt diferite, dar rezultă neapărat că avem un creier dominant la fel cum avem o mână dominantă?

O echipă de neurologi și-a propus să testeze această premisă. Dupa o analiza de doi ani, nu au găsit nicio dovadă că această teorie este corectă. Imagistica prin rezonanță magnetică a 1.000 de persoane a arătat că creierul uman nu favorizează de fapt o parte față de cealaltă. Rețelele dintr-o parte nu sunt în general mai puternice decât rețelele din cealaltă parte.

Cele două emisfere sunt legate între ele prin mănunchiuri de fibre nervoase, creând o autostradă de informații. Deși cele două părți funcționează diferit, ele funcționează împreună și se completează reciproc. Nu folosiți doar o parte a creierului dvs. la un moment dat.

Fie că îndepliniți o funcție logică sau creativă, primiți informații de pe ambele părți ale creierului. De exemplu, creierului stâng i se atribuie limbajul, dar creierul drept vă ajută să înțelegeți contextul și tonul. Creierul stâng se ocupă de ecuații matematice, dar creierul drept ajută la comparații și estimări aproximative.

Trăsăturile generale de personalitate, preferințele individuale sau stilul de învățare nu se traduc în noțiunea că sunteți cu creierul stâng sau cu creierul drept.

Totuși, este un fapt faptul că cele două părți ale creierului sunt diferite și anumite zone ale creierului au specialități. Zonele exacte ale unor funcții pot varia puțin de la persoană la persoană.

Sfaturi pentru a vă menține creierul ascuțit

Potrivit Asociației Alzheimer , menținerea creierului activ poate ajuta la creșterea vitalității și, eventual, la generarea de noi celule cerebrale. Ei sugerează, de asemenea, că lipsa de stimulare mentală poate crește riscul de a dezvolta boala Alzheimer.

Iată câteva sfaturi pentru a vă menține creierul stimulat:

Sfaturi și trucuri

 • Petreceți ceva timp în fiecare zi citind, scriind sau ambele.
 • Niciodata nu inceta sa inveti. Luați un curs, mergeți la o prelegere sau încercați să dobândiți o nouă abilitate.
 • Abordă provocarea cuvinte încrucișate și puzzle- uri sudoku .
 • Joaca jocuri de memorie ,jocuri de societate ,jocuri de cărți saujocuri video .
 • Asumă-ți un nou hobby care necesită concentrarea.

Pe lângă exercițiile de gândire, creierul dvs. beneficiază de un antrenament fizic bun. Doar 120 de minute de exerciții aerobice pe săptămână pot ajuta la îmbunătățirea învățării și a memoriei verbale.

Evitați mâncarea nedorită și asigurați-vă că obțineți toți nutrienții esențiali de care aveți nevoie prin dietă sau suplimente alimentare. Și, desigur, țintește un somn plin în fiecare noapte.

Sfaturi pentru stimularea creativității

Dacă încercați să vă hrăniți latura creativă, iată câteva modalități de a începe:

Citiți despre și ascultați ideile creative ale celorlalți. S-ar putea să descoperi sămânța unei idei pe care o poți crește sau să-ți eliberezi propria imaginație.

Incearca ceva nou. Luați un hobby creativ, cum ar fi să cântați la un instrument, să desenați sau să povestiți. Un hobby relaxant vă poate ajuta mintea să rătăcească în locuri noi.

Uită-te înăuntru. Acest lucru vă poate ajuta să obțineți o înțelegere mai profundă a dvs. și a ceea ce vă face să bifați. De ce gravitați către anumite activități și nu spre altele?

Păstrați-l proaspăt. Rupeți tiparele stabilite și ieșiți în afara zonei de confort. Faceți o călătorie într-un loc în care nu ați fost niciodată. Scufundați-vă într-o altă cultură. Faceți un curs la un subiect pe care nu l-ați studiat până acum.

Sfaturi și trucuri

 • Când primiți idei noi, scrieți-le și lucrați la dezvoltarea lor în continuare.
 • Brainstorm. Când vă confruntați cu o problemă, încercați să găsiți mai multe modalități de a ajunge la o soluție.
 • Când faceți treburi simple, cum ar fi spălarea vaselor, lăsați televizorul oprit și lăsați-vă mintea să rătăcească în locuri noi.
 • Odihnește-te, relaxează-te și râde pentru a-ți lăsa sucurile creative.

Chiar și ceva la fel de creativ ca muzica necesită timp, răbdare și practică. Cu cât practici mai multe activități noi, cu atât creierul tău se adaptează la noile informații.

Linia de jos

Fie că lucrați la o ecuație algebrică complicată, fie că pictați o operă de artă abstractă, ambele părți ale creierului participă activ și oferă informații.

Nu sunteți cu adevărat creierul stâng sau cu creierul drept, dar vă puteți juca la punctele forte și continuați să vă lărgiți orizonturile mentale. Un creier normal și sănătos este capabil de învățare pe tot parcursul vieții și creativitate fără margini.

Căutați neurologi locali care vă pot ajuta să tratați și să gestionați afecțiuni precum migrenă, scleroză multiplă, convulsii și multe altele. Alegeți un furnizor în funcție de acoperirea asigurării, locația și acreditările furnizorului.

Leave a reply