Alergii si astm: exista o conexiune?

bioversity

Alergiile și astmul sunt două dintre cele mai frecvente boli cronice din Statele Unite. Astmul este o afecțiune respiratorie care determină căile respiratorii să se îngusteze și îngreunează respirația. 

O gamă largă de factori poate declanșa simptome pentru 50 de milioane de americani care trăiesc cu alergii interioare și exterioare.

Ceea ce mulți oameni nu își pot da seama este că există o legătură între cele două condiții, care apar adesea împreună. Dacă aveți oricare dintre afecțiuni, puteți beneficia de învățarea despre legătura dintre ele. Dacă faceți acest lucru, vă va ajuta să vă limitați expunerea la declanșatori și să vă tratați simptomele.

Simptomele alergiilor și astmului

Atât alergiile, cât și astmul pot provoca simptome respiratorii, cum ar fi tuse și congestionarea căilor respiratorii. Cu toate acestea, există și simptome unice pentru fiecare boală. Alergiile pot provoca:

 • ochi udati si mancarimi
 • strănut
 • nasul curgător
 • gât zgâriat
 • erupții cutanate și stupi

Astmul nu provoacă de obicei acele simptome. În schimb, persoanele cu astm experimentează mai des:

 • presiune pe piept
 • respirație șuierătoare
 • lipsă de aer
 • tuse noaptea sau dimineața devreme

Astmul indus de alergie

Multe persoane experimentează o afecțiune fără cealaltă, dar alergiile pot agrava astmul sau pot declanșa. Când aceste afecțiuni sunt atât de strâns legate, este cunoscut sub numele de astm indus de alergie sau alergic. Este cel mai frecvent tip de astm diagnosticat în Statele Unite. Aceasta afectează 60% dintre persoanele cu astm .

Multe din aceleași substanțe care declanșează alergii pot afecta și persoanele cu astm. Polenul, sporii, acarienii și praful de animale de companie sunt exemple de alergeni comuni. Când persoanele cu alergii vin în contact cu alergenii, sistemele lor imunitare atacă alergenii la fel cum ar fi o bacterie sau un virus. Acest lucru duce adesea la ochi apoși, nasul curgător și tuse. De asemenea, poate provoca sclipirea simptomelor de astm. Prin urmare, poate fi util pentru persoanele cu astm să urmărească cu atenție numărul de polen, să limiteze timpul petrecut afară în zilele uscate și cu vânt și să fie atenți la alergeni care pot induce o reacție astmatică.

Istoricul familial afectează șansele unei persoane de a dezvolta alergii sau astm. Dacă unul sau ambii părinți au alergii, este mult mai probabil ca copiii lor să aibă alergii. A avea alergii precum febra fânului crește riscul de a dezvolta astm.

Tratamente care ajută la alergii și astm

Majoritatea tratamentelor vizează fie astmul, fie alergiile. Unele metode tratează în mod specific simptomele legate de astmul alergic.

 • Montelukast (Singulair) este un medicament prescris în principal pentru astm, care poate ajuta atât cu alergii, cât și cu simptomele de astm. Este luată ca o pastilă zilnică și ajută la controlul reacției imune a organismului.
 • Fotografiile cu alergie funcționează introducând cantități mici de alergen în corpul tău. Acest lucru permite sistemului imunitar să-ți crească toleranța. Această abordare se mai numește și imunoterapie. De obicei, necesită o serie de injecții periodice pe parcursul mai multor ani. Numărul optim de ani nu a fost determinat, dar majoritatea oamenilor primesc injecții de cel puțin trei ani.
 • Imunoterapia anti-imunoglobulină E (IgE) vizează semnalele chimice care provoacă reacția alergică în primul rând. De obicei este recomandat doar persoanelor cu astm persistent moderat până la sever, pentru care terapia standard nu a funcționat. Un exemplu de terapie anti-IgE este omalizumab (Xolair).

Alte considerente

Este important de menționat că, deși există o legătură puternică între alergii și astm, există mulți alți factori de declanșare a astmului care ar putea fi conștienți. Unii dintre cei mai comuni declanșatori nealergici sunt aerul rece, exercițiile fizice și alte infecții respiratorii. Multe persoane cu astm au mai mult de un declanșator. Este bine să fiți conștienți de diferite declanșatoare atunci când încercați să vă gestionați simptomele. Cea mai bună apărare împotriva alergiilor și a astmului este să acordați atenție propriilor dvs. declanșatori, deoarece aceștia se pot schimba în timp.

Fiind informați, consultând un medic și luând măsuri pentru a limita expunerea, chiar și persoanele cu astm și alergii pot gestiona eficient ambele afecțiuni.

Leave a reply