Cele 14 cele mai sănătoase legume de pe Pământ

Legumele sunt binecunoscute pentru că sunt bune pentru sănătatea ta. Majoritatea legumelor sunt sărace în calorii, dar bogate în vitamine, minerale și fibre.

Cu toate acestea, unele legume se remarcă de restul cu beneficii suplimentare dovedite pentru sănătate, cum ar fi capacitatea de a combate inflamația sau de a reduce riscul de boală.

Acest articol aruncă o privire asupra a 14 dintre cele mai sănătoase legume și de ce ar trebui să le incluzi în dieta ta.

1. spanac

Acest verde cu frunze se clasează pe una dintre cele mai sănătoase legume, datorită profilului său nutritiv impresionant.

O cană (30 de grame) de spanac brut furnizează 56% din necesarul dvs. zilnic de vitamina A, plus întreaga necesitate zilnică de vitamina K – totul pentru doar 7 calorii.

Spanacul se mândrește de asemenea cu o mulțime de antioxidanți, care pot ajuta la reducerea riscului de boli cronice.

Un studiu a descoperit că legumele cu frunze de culoare verde închis precum spanacul au un conținut ridicat de beta-caroten și luteină, două tipuri de antioxidanți care au fost asociați cu un risc scăzut de cancer.

În plus, un studiu din 2015 a descoperit că consumul de spanac poate fi benefic pentru sănătatea inimii, deoarece poate scădea tensiunea arterială.

REZUMAT:Spanacul este bogat în antioxidanți care pot reduce riscul de boli cronice, deoarece poate reduce factori de risc, cum ar fi tensiunea arterială ridicată.

2. Morcovii

Morcovii sunt ambalate cu vitamina A , oferind 428% din valoarea recomandată zilnic într-o singură cană (128 grame) .

Conțin beta-caroten, un antioxidant care le oferă morcovilor culoarea lor portocalie vibrantă și ar putea ajuta la prevenirea cancerului .

De fapt, un studiu a relevat faptul că pentru fiecare porție de morcovi pe săptămână, riscul participanților de cancer de prostată a scăzut cu 5% .

Un alt studiu a arătat că consumul de morcovi poate reduce riscul de cancer pulmonar și la fumători. Față de cei care au mâncat morcovi cel puțin o dată pe săptămână, fumătorii care nu au mâncat morcovi aveau un risc de trei ori mai mare de a dezvolta cancer pulmonar .

Morcovii sunt, de asemenea, bogati in vitamina C, vitamina K si potasiu.

REZUMAT:Morcovii sunt deosebit de bogati in beta-caroten, care se pot transforma in vitamina A in organism. Conținutul ridicat de antioxidanți poate ajuta la reducerea riscului de cancer pulmonar și de prostată.

3. Broccoli

Broccoli aparține familiei cruciferoase de legume.

Este bogat într-un compus vegetal care conține sulf, cunoscut sub numele de glucosinolat, precum și sulforafan, un produs secundar al glucosinolatului .

Sulforafanul este semnificativ prin faptul că s-a demonstrat că are un efect protector împotriva cancerului.

Într-un studiu realizat pe animale, sulforafanul a fost capabil să reducă dimensiunea și numărul de celule canceroase ale sânului, blocând totodată creșterea tumorii la șoareci.

Consumul de broccoli poate ajuta și la prevenirea altor tipuri de boli cronice.

Un studiu realizat pe anul 2010 a constatat că consumul de varza de broccoli ar putea proteja inima de stresul oxidativ care provoacă boli, prin scăderea semnificativă a nivelului de oxidanți .

Pe lângă capacitatea sa de a preveni bolile, broccoli este, de asemenea, încărcat cu substanțe nutritive.

O cană (91 de grame) de broccoli brut asigură 116% din nevoile dvs. zilnice de vitamina K, 135% din necesarul zilnic de vitamina C și o cantitate bună de folat , mangan și potasiu .

REZUMAT:Broccoli este o legumă crucifere care conține sulforafan, un compus care poate preveni creșterea cancerului. Mâncarea de broccoli poate ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de boli cronice prin protejarea împotriva stresului oxidativ.

4. Usturoiul

Usturoiul are o istorie lungă de utilizare ca plantă medicinală, cu rădăcini care urmăresc până în China antică și Egipt.

Principalul compus activ în usturoi este alicina, un compus vegetal care este în mare parte responsabil pentru varietatea de beneficii pentru sănătate a usturoiului.

Mai multe studii au arătat că usturoiul poate regla glicemia, precum și poate promova sănătatea inimii.

Într-un studiu efectuat pe animale, șobolanii diabetici au primit fie ulei de usturoi, fie trisulfură de dialil, o componentă a usturoiului. Ambii compuși de usturoi au provocat o scădere a zahărului din sânge și o îmbunătățire a sensibilității la insulină.

Un alt studiu a alimentat usturoi participanților atât cu, cât și fără boli de inimă. Rezultatele au arătat că usturoiul a fost capabil să scadă colesterolul total din sânge, trigliceridele și colesterolul LDL în timp ce crește colesterolul HDL în ambele grupuri.

Usturoiul poate fi util și în prevenirea cancerului. Un studiu test-tub a demonstrat că moartea celulelor indusă de alicină în celulele canceroase ale ficatului uman.

Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine efectele potențiale anti-cancer ale usturoiului.

REZUMAT:Studiile arată că usturoiul poate ajuta la scăderea nivelului de trigliceride din sânge. Unele studii au descoperit, de asemenea, că ar putea scădea nivelul glicemiei și poate avea un efect anti-cancer, deși sunt necesare mai multe cercetări.

5. varza de Bruxelles

Ca și broccoli, varza de Bruxelles este un membru al familiei cruciferoase de legume și conține aceiași compuși vegetali care promovează sănătatea.

Varza de Bruxelles conține, de asemenea, kaempferol, un antioxidant care poate fi deosebit de eficient în prevenirea deteriorării celulelor .

Un studiu realizat pe animale a descoperit că kaempferolul protejat împotriva radicalilor liberi, care provoacă daune oxidative la celule și poate contribui la boala cronică.

Consumul de germeni de la Bruxelles poate ajuta și la sporirea dezintoxicării.

Un studiu a arătat că consumul de varză de Bruxelles a dus la o creștere cu 15-30% a unor enzime specifice care controlează detoxifierea, ceea ce ar putea scădea riscul de cancer colorectal.

În plus, varza de Bruxelles este foarte densă în nutrienți. Fiecare porție oferă o cantitate bună de multe vitamine și minerale, inclusiv vitamina K , vitamina A, vitamina C, folat, mangan și potasiu .

REZUMAT:Varza de Bruxelles conține un antioxidant numit kaempferol, care poate proteja împotriva afectării oxidative a celulelor și poate preveni bolile cronice. De asemenea, pot ajuta la îmbunătățirea dezintoxicării în organism.

6. Kale

Ca și alte verzi cu frunze, kale este binecunoscut pentru calitățile sale de promovare a sănătății, inclusiv pentru densitatea de nutrienți și conținutul de antioxidanți.

O cană (67 de grame) de kale crud conține o mulțime de vitamine B, potasiu, calciu și cupru.

De asemenea, îți îndeplinește toate cerințele zilnice de vitamine A, C și K .

Datorită cantității mari de antioxidanți, kale poate fi benefic și în promovarea sănătății inimii.

Într-un studiu din 2008, 32 de bărbați cu colesterol ridicat au băut 150 ml suc de kale pe zi timp de 12 săptămâni. Până la sfârșitul studiului, colesterolul HDL a crescut cu 27%, colesterolul LDL a scăzut cu 10% și activitatea antioxidantă a crescut.

Un alt studiu a arătat că consumul de suc de kale poate scădea tensiunea arterială și poate fi benefic atât în ​​reducerea colesterolului din sânge, cât și a glicemiei.

REZUMAT:Kale este bogat în vitaminele A, C și K, precum și antioxidanți. Studiile arată că consumul de suc de kale ar putea reduce tensiunea arterială și colesterolul LDL în timp ce crește colesterolul HDL.

7. Mazăre verde

Mazărea este considerată o legumă amidonată. Acest lucru înseamnă că au o cantitate mai mare de carbohidrați și calorii decât legumele fără amidon și pot afecta nivelurile de zahăr din sânge atunci când sunt consumate în cantități mari.

Cu toate acestea, mazărea verde este incredibil de hrănitoare.

O cană (160 de grame) de mazăre verde gătită conține 9 grame de fibre, 9 grame de proteine ​​și vitamine A, C și K, riboflavină, tiamina, niacină și folat.

Deoarece sunt bogate în fibre , mazărea sprijină sănătatea digestivă prin îmbunătățirea bacteriilor benefice din intestin și prin promovarea mișcărilor intestinale regulate .

Mai mult, mazărea este bogată în saponine, un grup de compuși vegetali cunoscuți pentru efectele lor anti-cance.

Cercetările arată că saponinele pot ajuta la combaterea cancerului prin reducerea creșterii tumorii și inducerea morții celulare în celulele canceroase.

REZUMAT:Mazarea verde conține o cantitate bună de fibre, care ajută la susținerea sănătății digestive. De asemenea, conțin compuși vegetali numiți saponine, care pot avea efecte anti-cancer.

8. Chard Elvețian

Carbidul elvețian are un conținut scăzut de calorii, dar bogat în multe vitamine și minerale esențiale.

O cană (36 de grame) conține doar 7 calorii și încă 1 gram de fibre, 1 gram de proteine ​​și o mulțime de vitamine A, C și K, mangan și magneziu.

Carnea elvețiană este cunoscută în special pentru potențialul său de a preveni deteriorarea cauzată de diabetul zaharat.

Într-un studiu realizat pe animale, extractul de chard a inversat efectele diabetului prin scăderea nivelului de zahăr din sânge și prevenirea deteriorarii celulare de la radicalii liberi care provoacă boli .

Alte studii efectuate pe animale au arătat că conținutul de antioxidanți din extractul de chard poate proteja ficatul și rinichii de efectele negative ale diabetului.

REZUMAT:Unele studii efectuate pe animale au arătat că cojdul elvețian ar putea proteja împotriva efectelor negative ale diabetului și poate scădea nivelul glicemiei.

9. Ghimbir

Rădăcina de ghimbir este folosită ca condiment în orice, de la feluri de legume până la deserturi.

Istoric, ghimbirul a fost folosit și ca remediu natural pentru boala de mișcare .

Mai multe studii au confirmat efectele benefice ale ghimbirului asupra greaței. Într-o recenzie cuprinsă din 12 studii și aproape 1.300 de femei însărcinate, ghimbirul a redus semnificativ greața în comparație cu un placebo.

Ghimbirul conține, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii puternice, care pot fi de ajutor în tratarea tulburărilor legate de inflamație, cum ar fi artrita, lupusul sau guta .

Într-un studiu, participanții cu artroză care au fost tratați cu un extract concentrat de ghimbir au prezentat dureri reduse la genunchi și ameliorarea altor simptome .

Cercetări suplimentare sugerează că ghimbirul ar putea ajuta și în tratamentul diabetului.

Un studiu din 2015 a analizat efectele suplimentelor de ghimbir asupra diabetului. După 12 săptămâni, ghimbirul s-a dovedit a fi eficient în scăderea nivelului de zahăr din sânge .

REZUMAT:Studiile arată că ghimbirul ar putea reduce greața și ameliora inflamațiile. Suplimentele de ghimbir pot ajuta, de asemenea, la scăderea glicemiei.

10. Sparanghel

Această legumă de primăvară este bogată în mai multe vitamine și minerale, ceea ce o face un plus excelent la orice dietă.

Doar o jumătate de cană (90 de grame) de sparanghel asigură o treime din nevoile dvs. zilnice de folat.

Această cantitate oferă, de asemenea, multă seleniu, vitamina K, tiamina și riboflavina.

Obținerea suficient de folat din surse precum sparanghelul poate oferi protecție împotriva bolilor și poate preveni defectele de naștere ale tubului neural în timpul sarcinii .

Unele studii efectuate pe eprubetă arată, de asemenea, că sparanghelul poate beneficia de ficat, susținând funcția metabolică a acestuia și protejându-l împotriva toxicității .

REZUMAT:Sparanghelul este bogat în folat, ceea ce poate ajuta la prevenirea defectelor de naștere ale tubului neural. Studiile efectuate pe eprubetă au descoperit, de asemenea, că sparanghelul poate susține funcția hepatică și poate reduce riscul de toxicitate.

11. Varză roșie

Această legumă aparține familiei cruciferoase de legume și, la fel ca și rudele sale, este plină de antioxidanți și proprietăți care promovează sănătatea.

O cană (89 de grame) de varză roșie crudă conține 2 grame de fibre, precum și 85% din necesarul zilnic de vitamina C.

Varza roșie este, de asemenea, bogată în antocianine, un grup de compuși vegetali care contribuie la culoarea sa distinctă, precum și o serie întreagă de beneficii pentru sănătate.

Într-un studiu realizat pe anul 2012, șobolanii au fost hrăniți cu o dietă destinată să crească nivelul de colesterol și să crească acumularea plăcii în artere. Șobolanii au primit apoi extract de varză roșie.

Studiul a descoperit că extractul de varză roșie a fost capabil să prevină creșterea nivelului de colesterol din sânge și să protejeze împotriva afectării inimii și a ficatului .

Aceste rezultate au fost susținute de un alt studiu realizat pe animale în 2014, care arată că varza roșie ar putea reduce inflamația și a preveni afectarea ficatului la șobolani alimentați cu o dietă cu colesterol ridicat .

REZUMAT:Varza roșie conține o cantitate bună de fibre, vitamina C și antocianine. Anumite studii arată că poate scădea nivelul colesterolului din sânge, reduce inflamațiile și scade riscul de afectare a inimii și a ficatului.

12. Cartofi dulci

Clasificate ca legume rădăcinoase, cartofii dulci ies în evidență pentru culoarea lor portocalie vibrantă, gustul dulce și beneficiile impresionante pentru sănătate.

Un cartof dulce mediu conține 4 grame de fibre, 2 grame de proteine ​​și o cantitate bună de vitamina C, vitamina B6, potasiu și mangan.

Este, de asemenea, bogat într-o formă de vitamina A numită beta-caroten. De fapt, un cartof dulce îndeplinește 438% din necesarul dvs. zilnic de vitamina A .

Consumul de beta-caroten a fost legat de o scădere semnificativă a riscului anumitor tipuri de cancer, inclusiv cancer pulmonar și mamar.

Tipuri specifice de cartofi dulci pot conține, de asemenea, beneficii suplimentare. De exemplu, Caiapo este un tip de cartof dulce alb care poate avea un efect anti-diabetic.

Într-un studiu, persoanelor cu diabet au fost administrate zilnic 4 grame de Caiapo pe parcursul a 12 săptămâni, ceea ce a dus la reducerea nivelului de zahăr din sânge și a colesterolului din sânge .

REZUMAT:Cartofii dulci au un conținut mare de beta-caroten, ceea ce poate reduce riscul apariției unor tipuri de cancer. Cartofii dulci albi ar putea ajuta, de asemenea, la reducerea nivelului de colesterol din sânge și a glicemiei.

13. Green Collard

Verdele Collard sunt o legumă bogată în nutrienți.

O cană (190 grame) de verdeață gătită cu gât conține 5 grame de fibre, 4 grame de proteine ​​și 27% din nevoile dvs. zilnice de calciu .

De fapt, verdeața collard este una dintre cele mai bune surse vegetale de calciu disponibile, alături de alte verzi, broccoli și soia.

Aportul adecvat de calciu din surse vegetale poate promova sănătatea oaselor și s-a dovedit că scade riscul de osteoporoză .

Verdele Collard au, de asemenea, un conținut ridicat de antioxidanți și ar putea chiar reduce riscul de a dezvolta anumite boli.

Un studiu a descoperit că consumul a mai mult de o porție de verdeață colardă pe săptămână a fost asociat cu un risc scăzut cu 57% de glaucom, o afecțiune care poate duce la orbire .

Un alt studiu a arătat că un aport ridicat de legume în familia Brassica, care include verdeață colardă, poate scădea riscul de cancer de prostată .

REZUMAT:Verdele de colard au un conținut ridicat de calciu, ceea ce ar putea reduce riscul de osteoporoză. Aportul regulat de verzi colare a fost, de asemenea, asociat cu un risc redus de glaucom și cancer de prostată.

14. Kohlrabi

Cunoscută și sub denumirea de varză de napi sau de navă germană, kohlrabi este o legumă legată de varză care poate fi consumată crudă sau gătită.

Kohlrabi brut este bogat în fibre, furnizând 5 grame în fiecare cană (135 grame). De asemenea, este plin de vitamina C, furnizând 140% din valoarea zilnică pe cană .

Studiile au arătat că conținutul de antioxidanți de kohlrabi îl face un instrument puternic împotriva inflamației și diabetului .

Într-un studiu realizat pe animale, extractul de kohlrabi a fost capabil să scadă nivelul de zahăr din sânge cu 64% în doar șapte zile de tratament.

Deși există diferite tipuri de kohlrabi disponibile, studiile arată că kohlrabi roșii au aproape dublul cantității de antioxidanți fenolici și prezintă efecte anti-diabetice și antiinflamatorii mai puternice .

REZUMAT:Kohlrabi este bogat atât în ​​fibre cât și în vitamina C. Studiile la animale arată că kohlrabi ar putea provoca o reducere a glicemiei.

Linia de jos

De la furnizarea de vitamine și minerale esențiale până la combaterea bolilor, este clar că includerea legumelor în dieta dvs. este crucială pentru o sănătate bună.

În timp ce legumele enumerate aici au fost studiate pe larg pentru beneficiile lor pentru sănătate, există multe alte legume care sunt de asemenea excelente pentru sănătatea dumneavoastră.

Asigurați-vă că veți obține un amestec bun de legume în dieta dvs. pentru a profita de numeroasele lor beneficii pentru sănătate și pentru a obține cea mai nutritivă bătaie pentru buck.

Leave a reply