Ce este artrita idiopatica juvenila?

Artrita idiopatică juvenilă (JIA) , cunoscută anterior drept artrita reumatoidă juvenilă, este cel mai frecvent tip de artrită la copii. Artrita este o afecțiune pe termen lung caracterizată prin rigiditate, umflare și durere în articulații.

Se estimează că 300.000 de copii din Statele Unite au o formă de artrită. Unii copii au artrită de doar câteva luni, în timp ce alții au artrită de câțiva ani. În cazuri rare, starea poate dura toată viața.

Nu se cunoaște cauza exactă a JIA. Cu toate acestea, cercetătorii cred că este în primul rând o boală autoimună . La persoanele cu boli autoimune, sistemul imunitar nu poate diferenția între celulele sănătoase din organism și substanțele dăunătoare, cum ar fi virusii și bacteriile. Acest lucru face ca sistemul imunitar să atace greșit celulele inofensive, ca și cum ar fi invadatori periculoși.

La copiii cu JIA, sistemul imunitar eliberează substanțe, în principal citokine, care afectează țesuturile sănătoase din organism. Acest lucru provoacă inflamații și dureri în articulații.

Majoritatea cazurilor de JIA sunt ușoare, dar cazurile severe pot duce la complicații, cum ar fi leziuni articulare și dureri cronice . Cunoașterea simptomelor JIA este importantă pentru a obține tratamentul înainte ca afecțiunea să progreseze.

Tratamentul constă, de obicei, în scăderea inflamației, controlul durerii, îmbunătățirea funcției și prevenirea leziunilor articulare. Acest lucru vă poate ajuta să vă asigurați că copilul dvs. își menține un stil de viață activ și productiv.

Care sunt simptomele artritei idiopatice juvenile?

Cele mai frecvente simptome ale JIA includ:

 • dureri articulare
 • rigiditate
 • gamă redusă de mișcare
 • articulații calde și umflate
 • șchiopătare
 • roșeață în zona afectată
 • Noduli limfatici umflați
 • febrile recurente

JIA poate afecta o articulație sau mai multe articulații. În unele cazuri, afecțiunea poate afecta întregul corp, provocând erupții cutanate, febră și ganglioni limfatici umflați. Acest subtip se numește JIA sistemică (SJIA) și apare la aproximativ 10 până la 20 la sută dintre copiii cu JIA. Cercetătorii consideră că SJIA este o boală autoinflamatoare, care este diferită de o boală autoimună.

Care sunt tipurile de artrită idiopatică juvenilă?

Există șase tipuri de JIA:

 • JIA sistemică, care afectează organele interne și una sau mai multe articulații
 • JIA oligoarticulară, care afectează patru sau mai puține articulații
 • JIA poliarticulară, care afectează cinci sau mai multe articulații (Proteina cunoscută sub numele de factor reumatoid poate fi sau nu prezentă.)
 • juvenile artrita psoriazică , care afectează articulațiile și are loc cu psoriazis
 • JIA legată de entezită, care afectează locul unde osul întâlnește tendoanele și ligamentele (Markerul genetic HLA-B27 este adesea prezent.)
 • artrita nediferentiata, in care simptomele pot cuprinde doua sau mai multe subtipuri sau nu se potrivesc cu oricare dintre celelalte subtipuri

Cu cât sunt mai multe articulații afectate, de obicei cu atât boala este mai severă.

Cum este diagnosticată artrita idiopatică juvenilă?

Este posibil ca medicul copilului dumneavoastră să poată diagnostica JIA efectuând un examen fizic amănunțit și luând un istoric medical detaliat. De asemenea, pot comanda diverse teste de diagnostic, cum ar fi:

 • Test de proteine ​​C-reactive. Acest test măsoară cantitatea de proteine ​​C-reactive (CRP) din sânge. CRP este o substanță produsă de ficat ca răspuns la inflamație. Un alt test care detectează inflamația, rata de sedimentare , poate fi efectuat de asemenea.
 • Testul factorului reumatoid. Acest test detectează prezența factorului reumatoid, o proteină produsă de sistemul imunitar. Factorul reumatoid poate ataca țesuturile sănătoase din organism, astfel încât prezența acestei proteine ​​indică adesea o boală autoimună, cum ar fi artrita.
 • Anticorp antinuclear. Ca și factorul reumatoid, un anticorp antinuclear este o proteină creată de sistemul imunitar la persoanele cu o boală autoimună. Un test de anticorpi antinucleari poate arăta dacă proteina este prezentă în sânge.
 • Test HLA-B27. Acest test detectează un marker genetic pentru bolile autoimune.
 • Scanare cu raze X sau RMN. Aceste teste imagistice pot fi utilizate pentru a exclude alte afecțiuni care pot cauza inflamații ale articulațiilor sau durere, precum infecții și fracturi .

Cum este tratată artrita idiopatică juvenilă?

Diferite tratamente pot gestiona eficient și minimiza efectele JIA. De obicei, medicii recomandă o combinație de tratamente pentru a calma durerea și umflarea și pentru a menține mișcarea și puterea.

Tratament medical

Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul (Advil) și naproxenul (Aleve), sunt adesea folosite pentru a reduce inflamația și umflarea.

Medicamentele mai puternice pot fi, de asemenea, prescrise dacă medicamentele contra-counter (OTC) nu sunt eficiente. Aspirina poate fi recomandată, dar acest lucru este rar, deoarece medicația poate provoca reacții adverse la copii . Nu oferiți niciodată copilului dumneavoastră aspirină fără acordul medicului. 

Alte medicamente pe bază de rețetă cunoscute sub numele de agenți biologici ar putea fi, de asemenea, utilizate pentru a ajuta la scăderea inflamației și a afectării articulare. Acestea includ:

 • abatacept (Orencia)
 • rituximab (Rituxan)
 • anakinra (Kineret)
 • tocilizumab (Actemra)
 • etanercept (Enbril)

Astfel de medicamente pot ușura simptomele prin suprimarea sistemului imunitar. Cu toate acestea, pot dura câteva luni pentru a atinge beneficii maxime.

În unele cazuri, un medicament numit metotrexat este utilizat pentru a suprima inflamația articulară la copiii cu JIA.

În cazuri grave de JIA, chirurgia poate fi utilizată pentru a înlocui articulațiile cu totul. Lichidele pot fi, de asemenea, extrase din țesuturi pentru a reduce inflamația și un medicament cu steroizi poate fi injectat în articulație.

Remedii pentru stilul de viață

Exercitarea și menținerea unei diete sănătoase sunt importante pentru toată lumea, dar sunt deosebit de benefice pentru copiii care au JIA. Faptul că copilul dumneavoastră face următoarele ajustări ale stilului de viață îi poate ajuta să facă față simptomelor mai ușor și să reducă riscul de complicații:

Mănâncă bine

Schimbările de greutate sunt frecvente la copiii cu JIA. Medicamentele pot să crească sau să-și scadă pofta de mâncare, determinând creșterea rapidă în greutate sau pierderea în greutate. În astfel de cazuri, o dietă sănătoasă care conține cantitatea potrivită de calorii vă poate ajuta copilul să mențină o greutate corporală adecvată.

Vorbiți cu un medic despre un plan de masă dacă copilul dvs. câștigă sau pierde prea multă greutate ca urmare a JIA.

Exercitii fizice regulate

Exercitiile fizice de cel puțin trei ori pe săptămână poate întări mușchii și îmbunătăți flexibilitatea articulațiilor, făcând mai ușor să faceți față JIA pe termen lung. Exercițiile cu impact scăzut, precum înotul și mersul pe jos, sunt de obicei cele mai bune. Cu toate acestea, este o idee bună să vorbiți cu un medic înainte ca copilul dvs. să înceapă o nouă rutină de antrenament.

Fizioterapie

Un kinetoterapeut poate învăța copilul dumneavoastră importanța de a se lipi de o rutină de exerciții și poate chiar să vă recomande exerciții potrivite pentru starea lor specifică. Terapeutul poate sugera anumite exerciții care pot ajuta la formarea forței și la restabilirea flexibilității în articulațiile dure, dureroase.

Care sunt potențialele complicații ale artritei idiopatice juvenile?

JIA netratată poate duce la complicații suplimentare. Acestea includ:

 • anemie
 • dureri recurente pe termen lung
 • distrugerea articulară
 • creștere cascadorie
 • membre inegale
 • schimbări de vedere
 • pericardită sau umflare în jurul inimii

Care sunt perspectivele pentru copiii cu artrită idiopatică minoră?

Copiii cu IIA ușoară până la moderată se pot recupera de obicei fără complicații. Cu toate acestea, JIA este o afecțiune pe termen lung, care tinde să provoace focare ocazionale. Copilul tău se poate aștepta să aibă rigiditate și durere în articulații în timpul acestor focare.

Odată ce JIA devine mai avansat, șansele de a primi remisiune sunt mult mai mici. Acesta este motivul pentru care diagnosticul și tratamentul precoce sunt critice. Tratamentul prompt poate împiedica artrita să devină mai severă și să se răspândească la alte articulații.

Leave a reply